Henrik har følelserne med på job

Efter magtopgøret i IC Companys vil adm. direktør Henrik Theilbjørn først og fremmest have arbejdsro. På trods af den sidste tids magtkampe elsker han tøjbranchens intensitet og kreative miljø.

Henrik har følelserne med på job - 1
Henrik Theilbjørn, 43 år, cand. oceon. fra Århus Universitet, 1987, Controller i Digital-IT 1987-91, FLS Industries 1991-94, Økonomidirektør GN Nettest 1994-2002, Økonomidirektør IC Companys 2002 ¿ i 2004 adm. direktør. MBA. Gift og far til to børn. Fold sammen
Læs mere
Han er oprindelig jyde og født i Herning. Som de fleste andre i tøjbranchen, vil nogen måske fristes til at sige.

Men det stod hverken skrevet i stjernerne eller Henrik Theilbjørns karriereplan, at han skulle stå i spidsen for en af Danmarks store modevirksomheder.

Alligevel har han en af hovedrollerne i det stormomsuste magtopgør i IC Companys, som har fyldt mediernes spalter i det meste af november. Et opgør, der blev sat punktum for på en ekstraordinær generalforsamling 2. december, hvor hovedaktionær Niels Martinsen generobrede posten som bestyrelsesformand og indsatte Henrik Theilbjørn som adm. direktør.

»Der er misbrugt megen tid på at tale om alle mulige politiske ting i stedet for at koncentrere sig 100 procent om virksomhedens drift. I første omgang skal vi derfor have skabt arbejdsro, så vi kan komme videre med genopretningen og realisere de forventninger, vi har til os selv,« siger Henrik Theilbjørn.

For første gang i flere år har IC Companys leveret et flot regnskab for første kvartal 2004/2005 med et overskud på 130 millioner kroner. Men netop forventningerne til fremtiden kastede den nuværende ledelse ud i en skyttegravskrig med den tidligere bestyrelsesformand Ole T. Krogsgaard. Han mente, at IC Companys forventninger til hele året var for små, det flotte kvartalsregnskab taget i betragtning. Følelserne fik frit løb, og ord som »kvalmende«, »egenrådig« og »selvrosende« føg gennem mediernes spalter.

Den slags kommer der ikke meget godt ud af, mener Henrik Theilbjørn. Men han lægger ikke skjul på, at tøjbranchen er en forretning, hvor følelserne hurtigt bliver involveret. Sådan er det nødt til at være - også i hverdagen.

»Tøjbranchen er en fascinerende blanding af kommerciel forretning og stærke følelser. Her er mange kreative og stærke personligheder, som har brug for at udtrykke sig. Men det er min opgave at balancere den strenge økonomiske disciplin og det at slippe kræfterne fri,« siger Henrik Theilbjørn, som med egne ord aldrig må forfalde til at blive det, han selv kalder en »embedsmandsagtig leder«.

Fart på modebranchen
43-årige Henrik Theilbjørn er cand. oceon. fra Århus Universitet. Straks efter studierne rykkede han til København, hvilket var ret uproblematisk, fordi en stor del af Århusnetværket rykkede med. En gruppe af gode studiekammerater, som han stadig har kontakt med i dag.

Henrik Theilbjørn betegner det selv som »ret tilfældigt«, at han i 2002 havnede i IC Companys som økonomidirektør. Inden da havde visitkortet intet med modbranchen at gøre. Her stod i stedet navne som FLS Industries og GN Nettest.

»Men modebranchen går en i blodet. Jeg har før arbejdet i en branche med højelektronik, men jeg oplever alligevel, at der er endnu mere fart på hos IC Companys,« siger Henrik Theilbjørn.

Når det kan lade sig gøre, forsætter han det hurtige tempo på tennisbanen sammen med sin gode ven og tidligere kollega fra FLS Industries, Jørgen Bo Johansen.

»Henrik er en rolig og velovervejet person. Han har en stor ballast via sin uddannelse og en stor følelsesmæssig intelligens, som formentlig er årsagen til, at han er så afholdt og bakkes op af medarbejderne i IC Companys,« siger Jørgen Bo Johansen.

Han betegner Henrik Theilbjørn som en god tennisspiller.

»Men han har arbejdet meget de seneste år. Det har taget en noget af hans psykiske overskud, og det kan man godt mærke på tennisbanen,« siger Jørgen Bo Johansen.

Frit fald
Fordi der er fuld knald på i ugens løb, så er der også frit fald i weekenden. Her er arbejdet lagt til side, og det er børnene Emma på elleve år, og Mads på seks år, der er i centrum.

Ja, og så lige det gamle hus i Gentofte, som familien er ved at sætte i stand. Henrik Theilbjørn, kan nu godt slappe af ved at male og pudse vægge. Men det er hustruen Jette, som er arkitekt, der styrer projektet.

»Det er hun god til. Men hun har også været en vigtig støtte i forbindelse med alt det, der er sket i IC Companys. Jette er god at søge råd hos, fordi hun kommer med befriende og kontante meldinger,« siger Henrik Theilbjørn.