Har du talt med din medarbejder i dag?

Ledelse handler grundlæggende om at få folk til at gøre noget, de ikke automatisk gør af sig selv.

Hvis alle gjorde præcis, hvad de skulle, var ledelsesfunktionen jo overflødig. Derfor er det en massiv udfordring at være chefen. For den enkelte leder er det en stor hjælp at kunne kategorisere medarbejdertyper. Blandt de kendte findes:

Søren Supermand, der gerne vil vise at han magter alt.

Frederik Frigear, der laver så lidt som muligt.

Hanne Hyggespreder, der er meget optaget af det sociale.

Ole Opgavespringer, der arbejder solidt, men springer impulsivt mellem opgaverne.

Disse karakteristika af medarbejdere er naturligvis arketyper og findes sjældent i en ren version. Men lur mig, om du ikke selv kan udpege din Ole Opgavespringer eller Frederik Frigear. Og hvordan skal den gode leder så håndtere sin lederopgave?

For det første bør du tale med hver eneste medarbejder dagligt. Nogle dage er der brug for to minutter, andre dage kræver det 20 minutter.

Din indsats vil spare ressourcer, misforståelser, vanskelige situationer og endda opsigelser. Tænk på det som en investering.

For det andet bør du prioritere dine medarbejderes opgaver og bruge en opgaveliste.

Opgavelisten skal indeholde aktiviteter med klare mål for resultater og deadlines. Listen skal rangordnes og de tre til fem vigtigste opgaver skal prioriteres.

Det nytter ikke at have 15 lige vigtige opgaver.

For det tredje skal du huske at anerkende den gode indsats. Der findes stadig ledere, der glemmer at anerkende det gode resultat og tager medarbejdernes indsats for givet. Men sådan er du ikke vel?! Har du talt med dine medarbejdere i dag?