Handelshøjskolen har indtaget Porcelænshaven

Frederiksberg er ved at få et nyt område af høj klasse. CBS har sat sig på et ordentligt bid af den gamle Royal Copenhagen-grund, som i dag hedder Porcelænshaven. Her skal de studerende færdes side om side med beboerne i det nye boligområde.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Handelshøjskolen i København, også kendt som Copenhagen Business School (CBS), har indtaget Porcelænshaven på Frederiksberg. Og det er gjort med manér.

Hele den sydlige del af området, som tidligere husede Den Kongelige Porcelænsfabrik, skal fremover huse en pæn portion af Handelshøjskolens mange studerende. De bliver dermed nærmest en integreret del af det nye boligkvarter, som langsomt skyder op på resten af grunden.

I alt har CBS nu sat sig på cirka 22.000 etagekvadratmeter af Porcelænshaven, hvortil kommer et kollegium for internationale studerende med 100 værelser, samt en 8000 kvadratmeter stor parkeringskælder, som er ved at blive anlagt midt i området. Her finder man p.t. en af de højeste byggekraner i hovedstadsområdet - og et af de største huller i jorden.

Sjælsø Gruppen gjorde virkelig et kup, da de købte den cirka 48.000 kvadratmeter store grund med bygninger på Virginiavej og Steen Blichers Vej af Royal Copenhagen i 2002, da den hæderkronede fabrik besluttede at flytte produktionen til mere tidssvarende lokaler i Glostrup.

Takket være en ny lokalplan fra vinteren 2003-2004 er hele det gamle fabriksområde nu ved at skifte karakter til en blandet bydel med erhverv, mange typer af nye og gamle boliger, grønne parkområder, cykelstier og et stort uddannelsesområde af høj klasse.

Hele vejen rundt ofres bygningerne og miljøet stor opmærksomhed, og det er ikke for meget at konstatere, at der er en ny bymæssig perle undervejs på Frederiksberg.

Internationalt miljø
Fra Søndre Fasanvej kan man som forbipasserende allerede få et indtryk af de herligheder, der venter de studerende på denne del af Handelshøjskolen.

Fra den trafikerede vej træder man et par trin ned - og kigger ind gennem glasvæggen til den herlige vandrehal, som er indrettet i ovnhallen, hvor der tidligere stod porcelænsovne. Søjlerne og buerne, som bærer taget, er bevaret - og vellykket integreret i den nye konstruktion, som Midtconsult A/S står bag.

»Vi er meget tilfredse med vores nye ejendomme i Porcelænshaven. Hvis omgivelserne er spændende, har det indflydelse på de processer, der foregår på skolen,« mener universitetsdirektør Gert Bechlund fra Handelshøjskolen.

Vandrehallen binder skolens nordlige del, som bl.a. indeholder undervisningslokaler og IT-laboratorier, sammen med den sydlige del, hvor kantinen og et nyt kollegium med 100 værelser er placeret.

Mod øst ligger endnu en CBS-bygning, hvor et par af skolens kommunikations-institutter er samlet, og mod sydøst ligger en tidligere råvaresilo, som skal ombygges i 2006-2007 - efter en netop afsluttet arkitektkonkurrence, der blev vundet af Henning Larsens Tegnestue.

»Vinderprojektet bevarer og understreger det industrielle bygningspræg på tre sider, mens den side, der vender ud mod Frederiksberg Have, får en åben glasfacade,« forklarer Gert Bechlund..

Denne del af CBS bliver rammen om nogle usædvanlige, transparente miljøer, og på tagterrassen skal skabes et eksklusivt executive-miljø, hvor topledere kan mødes og udveksle tanker.

Boliger rives væk
Det eneste, der bliver tilbage som tegn på områdets historie, er Georg Jensen A/S, som stadig producerer det kendte sølvtøj i bygningerne, og som desuden har indrettet en rummelig butik i de restaurerede bygninger ud mod Søndre Fasanvej, nord for CBS. Royal Copenhagen A/S-koncernledelsen er blevet boende på en del af grunden.

Der foregår også stadig en beskeden produktion af håndmalet porcelæn - så det gamle håndværk kan vises frem til de besøgende. Hele denne del af komplekset er med nænsom hånd ført frem til et mere moderne arkitektonisk udtryk af arkitekterne Dissing + Weitling.

I alt anvendes 11.500 kvadratmeter stadig til erhvervsrettede aktiviteter.

Men ellers er det nye tider på resten af grunden.

Porcelænshaven vil - når den er fuldt udbygget - rumme cirka 72.000 kvadratmeter ejendomme, hvoraf 33.000 anvendes til erhverv og resten til boliger.

I alt får Porcelænshaven 354 boliger, heraf 55, som var der i forvejen. Og Sjælsø Gruppen kan glæde sig over, at boligerne bliver revet væk i samme tempo, som de sættes til salg.

Den synlige undtagelse var de meget omtalte boliger i »Mussel Huset«, som under stor opmærksomhed blev sat i stand i tv-programmet »Huset«. De blev tilbagekøbt af Sjælsø Gruppen under et antiklimaks af en finaleauktion - men er siden solgt med en god ekstra fortjeneste, som Sjælsø Gruppen har doneret til velgørende formål.

»Der er nu kun enkelte boliger i den samlede bebyggelse, der ikke er solgt.De sidste godt 30 boliger vil blive udbudt i starten af 2006,« siger udlejningschef Christian Lentz, Sjælsø Gruppen.

For nylig flyttede det nye områdes første beboere således ind i en del af Porcelænshuset ud mod Smallegade, som er ved at blive ombygget til 52 moderne ejerboliger.

I løbet af få år rykker Sjælsø Gruppen og byggekranerne ud - og da vil Frederiksbergs nye stolthed for alvor træde i karakter som et blomstrende, ungt og levende bymiljø.