Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Vin af tigerknogler, en skammel af elefanthud eller et levende skældyr.
På markeder i Sydøstasien stortrives illegal handel, hvor tusindvis af kropsdele fra nogle af verdens mest udryddelsestruede dyr er til salg.
Det viser en undersøgelse, som Verdensnaturfonden, WWF, har lavet i samarbejde med organisationen Traffic, der overvåger salg af truede dyr.
Undersøgelsen har ført til en liste over de ti dyr, der er størst efterspørgsel på i Sydøstasien. Fælles for dem er, at de er truet af udryddelse, fortæller Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF.
»Den Gyldne Trekant er dyrehandlens Pusher Street. Alle, der har en interesse for handlen, samles her. Det er kernen i markedet,« siger han.
Den Gyldne Trekant er området, hvor Myanmar, Thailand og Laos støder sammen. Foruden truede dyr er det centrum for handel med opium, heroin og prostitution.
Det er Asiens store marked for alternativ medicin, der gør de sjældne dyr eftertragtede. Dyreknogler og -galde bliver til naturmedicin, der skulle hjælpe på alt fra gigt til potensproblemer.
I Asien er der samtidig stor prestige i at udstille skind og kranier fra sjældne dyr.
Og dyrene er ikke skjult, fortæller miljøorganisationen Environment Investigation Agency, EIA, ifølge netmediet Mongabay.
»Besøgende kan helt åbent købe produkter, der er lavet af udryddelsestruede dyr, som bliver smuglet ind fra asiatiske lande eller Afrika.«
»Restauranter tilbyder udryddelsestruede arter på menuen. Alt fra sauteret tigerkød og bjørnepoter til reptiler og skældyr.«
I Kina er handlen lovlig. Efter pres fra andre lande og organisationer har Kina dog fra 2018 forbudt at handle med elfenben. Det er ifølge Bo Øksnebjerg stort.
»Udfordringen er, at det går ikke lige så hurtigt fremad med lovgivning for Asien, som det går tilbage for dyrene. Kurverne når ikke at krydse hinanden, før det er for sent,« siger han.
Hver halve time bliver der dræbt en elefant på den afrikanske savanne.
Hvis salget fortsætter, uddør både skældyr, næsehorn og elefanter inden for en kort periode.