Han vil have uranminer åbnet i Grønland

Boom. Landsstyremedlem Ove Karl Berthelsen blæser til politisk kamp for, at Grønland kan åbne uranminer. Mineministeren spiller en central rolle i Grønlands nye sprængfarlige industripolitik.

Siden 2009 har Ove Karl Berthelsen været minister for erhverv og råstoffer. Han har på modig og dristig vis påtaget sig opgaven at skulle forklare både kritiske partikammerater og en måbende offentlighed, at Grønland bør tage et opgør omkring uran. Fold sammen
Læs mere
Foto: Marie Hald
Ove Karl Berthelsen. Det er navnet på en af Grønlands mest ambitiøse og internationale politikere. Han er en mand, som man i Danmark bør lægge mærke til i de kommende år.
Den 57-årige minister og landsstyremedlem for erhverv og råstoffer fra venstref løjspartiet Inuit Ataqatigiit (IA) mener, at Grønland efter to årtiers nej tak til uranminer bør tage en drøftelse af sagen ved at opgive den såkaldte nultolerance-politik.
Dermed kan det grønlandske landsstyre med IA i spidsen måske allerede omkring årsskiftet eller efter et landstingsvalg i første halvår af 2013 starte behandlingen af den første ansøgning om åbning af en mine med sjældne metaller og uran i Grønland.
Ove Karl Berthelsen er født i den driftige fiskerby Sisimiut nord for Nuuk. En by som gennem tiderne har været kendt for at fostre ambitiøse og selvbevidste politikere og erhvervsfolk. Både som privatmand og politiker betegnes den lille runde energiske mineminister som en venlig og hyggelig mand. Ove Karl Berthelsen værner om sin familie med hustruen Grethe Kramer Berthelsen, parrets tre børn og to børnebørn. Det tager point i et lille samfund som Grønland, hvor børn spiller en central rolle.
I 1970erne, 80erne og 1990erne var der fest og glade dage i hans parti, Inuit Ataqatigiit, Siumut og andre grønlandske partier. Der var masser af øl, vin og stærk spiritus på bordene. Ove Karl Berthelsen valgte som en af de første af festdeltagerne at stoppe med at drikke. Han prioriterede familien og karrieren frem for sprutten. En overgang var han også medlem af menighedsrådet i Nuuk for IA, hvilket dengang var ret usædvanligt for de ikke-religiøse partikammerater.

I kamp for uran

Siden 2009 har Ove Karl Berthelsen været minister for erhverv og råstoffer. Han har på modig og dristig vis påtaget sig opgaven at skulle forklare både kritiske partikammerater og en måbende offentlighed, at Grønland bør tage et opgør omkring uran. Det skal være slut med nultolerance-politikken.
Ove Karl Berthelsens udspil er derfor, at nu skal først partimedlemmerne i IA og dernæst landstingets fire andre partier træffe en beslutning i uransagen. I IAs partiorganisation er mange stærkt imod opgivelse af en af partiets gamle mærkesager, nultolerancepolitikken.
Ove Karl Berthelsen har en alsidig erhvervsmæssig og politisk erfaring. Han havde i mange år ledende stillinger i virksomheder og i det offentlige i Grønland, før han i 2009 blev landsstyremedlem. Han har i mange år også været en af græsrødderne Inuit Ataqatigiit, der blev stiftet i 1978 som et marxistisk-kommunistisk orienteret parti.
Grønlands selvstyreaftale med Danmark er blot tre år gammel. Med den råder Grønland over sin undergrund, mens Danmark har ansvar for udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitikken. Ender det med, at landsstyret godkender det australske Greenlands Minerals ansøgning om produktion af uran i en mine med sjældne metaller som hovedprodukt, vil selvstyreloven blive sat på en alvorlig prøve.
Ove Karl Berthelsen er en pragmatisk politiker med begge ben solidt plantet på jorden. Når der om 25 år skal skrives historie om Grønlands sandsynlige mineboom og industrielle eventyr, vil han få en af hovedrollern