Han var oliegigantens topchef og centrum for skandalesagen, der rystede Brasilien

Den nu detroniserede Petrobras-direktør Paulo Roberto Costa modtog bestikkelse – fra blandt andet en agent hyret af Mærsk, har han forklaret. Costa blev sidenhen politiets kronvidne i sagen, der er blevet kaldt verdens største bestikkelsesskandale.

Paulo Roberto Costa ankommer til retten i forbindelse med den store skandalesag i Petrobras. En sag, der kostede ham en dom på 12 års fængsel og påførte ham en fodlænke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Evaristo/EPA/Ritzau Scanpix

Det gik strygende for Paulo Roberto Costa. Han boede i luksushus, havde købt sig en stor yacht og kørte i en pansret Range Rover. På bankkonti i Schweiz og på Cayman Islands rådede han over en sum svarende til 170 millioner kroner.

Livet som en succesfuld direktør i den brasilianske oliegigant Petrobras sluttede imidlertid brat i foråret 2014. Paulo Roberto Costa blev anholdt og kendt som den centrale figur i det, som er blevet kaldt verdenshistoriens største bestikkelsesskandale.

Frem til den store skandale blev oprullet, tegnede alt lyst for Paulo Roberto Costa. Han er født i 1954 – året efter at den store brasilianske oliekoncern Petrobras blev stiftet. Costa blev uddannet ingeniør i 1976, og året efter kom han til olievirksomheden.

Da Petrobras efter årtusindskiftet opdagede nogle af verdens mest lovende olieforekomster i Atlanterhavet ud for Rio de Janeiro var Paulo Roberto Costa steget hastigt op gennem hierarkiet og var nu højt placeret direktør i Petrobras.

Det var dengang, alt tegnede lyst for Petrobras, og det var dengang, topfolkene i virksomheden var begyndt at tale om, at værdierne af de nye olieforekomster kunne være så svimlende høje, at Petrobras en dag ville overhale Apple som verdens mest værdifulde børsnoterede selskab.

Sådan gik det ikke – langtfra. Petrobras endte som symbol på en kæmpe bygget på fortidens fossile brændstof og – skulle det senere vise sig – en bestikkelsessag, ingen havde set mage til.

Anholdt efter fusk på tankstation

Sagen begyndte at rulle i marts 2014, efter at en rutinemæssig sag om hvidvask af kontanter på en tankstation i Brasilien førte efterforskerne på sporet af det statslige olieselskab, Petrobras. Paulo Roberto Costa blev anholdt, og snart væltede det ud med oplysninger fra den nu tidligere direktør.

Paulo Roberto Costa forklarede, at Petrobras havde sendt penge videre til det brasilianske arbejderparti. Oprindeligt havde olieselskabet modtaget bestikkelse fra byggefirmaer mod, at disse opnåede ordrer til opskruede priser. Pengene blev overført til særlige fonde, hvorfra der også blev betalt penge til politikere, der havde udpeget Petrobras-direktørerne.

Dette blev startskuddet til en sag, der ramte toppen af det brasilianske samfund, efter at det brasilianske arbejderpartis tidligere leder og landets forhenværende præsident Luiz Inacio Lula da Silva – kendt som Lula –  blev involveret.

Lula, der har hævdet, at beskyldningerne mod ham er politisk motiverede, og at de kom frem for at hindre ham i at stille op til valget, blev siden idømt 12 års fængsel. Han blev dog løsladt i november 2019 efter 580 dage i fængsel.

Også andre tidligere præsidenter som Michel Temer og Dilma Rousseff er blevet hvirvlet ind i skandalesagen.

Ud over tidligere præsidenter udpegede Paulo Roberto Costa parlamentsmedlemmer, samfundsspidser og internationale selskaber som medskyldige i korruptionsskandalen. Han har blandt andet detaljeret fortalt, hvorledes han modtog penge fra en agent ansat af Mærsk, der som modydelse fik fortrolige oplysninger, så den danske virksomhed kunne placere sine skibe på den mest fordelagtige måde.

Paulo Roberto Costa havde god grund til at snakke løs – han havde udsigt til en årelang fængselsstraf. I 2015 blev han da også idømt 12 års fængsel i sagen, men fordi Costa havde samarbejdet med myndighederne og havde siddet i isolation, har han fået lov til at afsone straffen i husarrest iført fodlænke. I 2016 blev en lang række af hans ejendele solgt på auktion.

Paulo Roberto Costa har fire børn, hvor han har de to seneste med sin nuværende kone.