Han tabte magtkampen i Coop

Adm. direktør i Coop Danmark, H. C. Madsen, tabte magtkampen i Coop Norden, hvor koncernchef Svante Nilsson nu styrker sin position. H. C. Madsen var imod Coop-slankningen, fordi det danske datterselskab nedlægges og integreres i Coop Norden.

Han tabte magtkampen i Coop - 1
»Ved at fjerne posten som administrerende direktør for Coop Danmark er begrundelsen for min ansættelse er væk,« siger H. C. Madsen. Foto: Scanpix Fold sammen
Læs mere
Interview

Administrerende direktør i Coop Danmark, Hans Christian Korsgaard Madsen, i daglig tale H. C. Madsen eller bare H. C., nåede at få seks år i FDB og COOP.

Han tabte ganske enkelt magtkampen. Det skete samtidig med, at Coop Nordens stærke koncernchef, Svante Nilsson, befæstede sin magt yderligere som den ubestridte leder af Nordens største detailkoncern, der har 11 millioner kunder og sidder på en fjerdel af detailmarkedet.

»Jeg kunne ikke gå helhjertet ind for den nye struktur. Længere er den egentlig ikke,« siger H. C. Madsen.

For første gang efter, at det i mandags blev meddelt fra Coop Nordens øverste ledelse, at koncernen ændrer sin organisation, og chefstillingen for bl.a. Coop Danmark nedlægges, fortæller den 52-årige danske topchef om sit overraskende exit.

H. C. Madsen forlader kooperationen, fordi han ikke kunne bakke op om den nye smallere organisation i Coop Norden, hvor datterselskaberne Coop Danmark og Coop Sverige bliver nedlagt og integreret i Coop Norden. Sådan er hans egen udlægning af sagen.

Er du ked af det, eller er du bare ærgelig over at skulle sige farvel?

»Lige nu er jeg afklaret, fordi nu har jeg siden juni gået og båret på, at det her i september skulle ud, at jeg forlod Coop. Nu er alle, internt og eksternt, informeret. Jeg skal bare videre i livet. Så enkelt er det,« siger den administrerende direktør for Coop Danmark, H. C. Madsen.

Priviligeret job
Du sidder ikke derhjemme og jamrer dig over for din familie?

»Det skal man ikke gøre. Jeg har haft et priviligeret job i en stor koncern, Danmarks tiende største virksomhed. Når man sidder som chef for en organisation, risikerer man at blive offer for en ny struktur.«

I dag holder Coop afskedsreception for ham. Han kom til FDB i 1998 fra en stilling som administrerende direktør for IKEA i Danmark. I 2001 blev han administrerende direktør for FDB, i 2002 administrerende direktør for det nye Coop Danmark efter den nordiske fusion, og i 2003 blev han vicekoncernchef i Coop Norden.

»Uden at bevare Coop Danmark som selvstændigt datterselskab, så vil jeg ikke være med længere«.

Det meddelte H. C. Madsen Coop Nordens koncernchef, svenskeren Svante Nilsson, da konjunkturerne af det nye Coop tegnede sig for nogle måneder siden. Nu har den øverste Coop-bestyrelse med danskeren Ebbe Lundgaard i spidsen efter indstilling fra Svante Nilsson besluttet at gennemføre strukturændringerne og slankningerne af organisationen.

Mere strømlinet
Det betyder, at posterne som administrerende direktør for COOP Danmark og Coop Sverige afskaffes. Datterselskaberne COOP Danmark og Coop Sverige bliver integreret i Coop Norden. Ændringerne sker for at effektivisere og strømline organisationen.

»Jeg har lagt hele hele min krop og hele min sjæl i at få lavet en forretningsorienteret organisation og moderne virksomhed. Jeg når ikke at være med til at få det hele i mål,« erkender H. C. Madsen.

Jeg fornemmer, at du er ærgelig over at stoppe midt i en proces med udvikling af et moderne COOP?

»Jeg har været med i en vigtig forandringproces. Da den nye struktur internt i COOP blev kendt, sagde jeg på et tidligt tidspunkt til Svante Nilsson, at det var ikke en struktur, jeg kunne se mig selv i. Jeg kunne ikke gå helhjertet ind for den nye struktur. Længere er den egentlig ikke,« siger H. C. Madsen.

Hvad var problemet?

»Jeg trives bedst i en organisation, hvor datterselskabet Coop Danmark bevares. Jeg ville fortsat være chef for COOP Danmark. Jeg ser mig selv som virksomhedsleder. Og det var det, jeg var ansat til. Ved at fjerne posten som administrerende direktør for Coop Danmark er begrundelsen for min ansættelse er væk«.

Ville du ikke flytte til koncernhovedkontoret i Stockholm til en underordnet stilling?

»Det har vi slet ikke diskuteret. Diskussionen gik principielt om en ny struktur med en fuldt integreret koncern uden datterselskaberne. Det var Svante Nilssons strategi. Det er fair nok. Han går ind for den nye struktur, men jeg kan bare ikke se mig selv i en sådan organisation uden et selvstændigt datterselskab«.

Hvorfor foretrækker du at bevare en model med selvstændigt datterselskab Coop Danmark under Coop Norden?

»Det tilkommer ikke mig at kommentere,« siger H. C. Madsen.

For lav indtjening
COOP Nordens mål er at firedoble indtjeningen fra godt og vel 300 mio. kr. til 1,2 mia. kr. i løbet af en årrække. Der skal effektiviseres og spares. Og lederne af de enkelte kæder, f.eks. SuperBrugsen, Irma og Kvickly, refererer fremover ikke til en Coop Danmark-direktør, da stillingen er væk, men til Coop Nordens ledelse. Organisationen får en fladere struktur, hvor der gives større beføjelser til direktørerne i kæderne.

Dine nærmeste medarbejdere siger, at du er gået meget op i at omdanne Coop, det tidligere FDB, fra en lidt gammeldags, støvet og langsommelig organisation til en moderne organisation, der kan hamle op med Dansk Supermarked?

»COOP Danmark er slet ikke derhenne indtjeningsmæssigt, hvor vi skal være. I al beskedenhed har jeg været med til at bringe os et godt stykke hen ad vejen. Det føler jeg mig rimelig stolt af. Jeg bliver dog ikke del af Coop i fremtiden«.

Hvad skal du lave nu?

»Nu skal jeg nok lige sunde mig en fjorten dages tid og kigge mig omkring. Jeg håber, at der er en eller anden virksomhed i Danmark, der har brug for min kompetence i ledelsen, « siger H. C. Madsen.