Han styrede Mærsks udenrigspolitik

Direktør Knud Pontoppidan fylder 75 år den 15. februar.

Knud Pontoppidan Fold sammen
Læs mere

Mærsk-gruppens mangeårige cheflobbyist, Knud Pontoppidan, har surfet på de syv verdenshave i hele sin lange, professionelle karriere.

Ikke som styrmand eller kaptajn, men som en årvågen spejder for Det Blå Danmark med opgaven at skue ud i fremtiden og få øje på de mange farer, der måtte lure. Ikke bare på søen, men også i magtens korridorer. På Christiansborg, i Bruxelles, i Washington og hvor der ellers færdes politikere og embedsmænd med hang til at lovgive om shippingbranchen.

Pontoppidan kendte sine lus på travene, kendte kringelkrogene i det politiske system, ofte et skridt eller to foran. Ikke uden grund blev han i sin tid kaldt Mærsk-koncernens udenrigsminister. Altid på farten. Altid med det klare mål i sigte at forbedre forholdene - eller minimere skaderne og kartelbøderne - for Det Blå Danmark og i særdeleshed for Mærsk-koncernen. Loyal til fingerspidserne.

Aftrykket fra Pontoppidan er tydelige. Rederierhvervet i Danmark har det præcis som erhvervet vil have det. En særordning med DIS, som blandt andet betyder reel skattefrihed for rederierne. Svært at finde noget at klage over for Det Blå Danmark.

Pontoppidan er københavner af fødsel, jurist af uddannelse og lyseblå helt ind til knoglerne. I de første mange år af sin professionelle karriere var han i den stærke brancheforening, Danmarks Rederiforening. Fra 1986 til til 1991 som administrerende direktør.

Mest kendt dog for sine 18 år i A.P. Møller - Mærsk. Fra 1991 til 2009 og dermed med på holdet bag Mærsk Mc-Kinney Møller. Med i inderkredsen fra Mc-Kinney Møller afgav sin topcheftitel i 1993 til Jess Søderberg, og over 2003, hvor han overdrog formandsposten til Michael Pram Rasmussen.

Knud Pontoppidan har fortsat behov for at snøre slipseknuden og gå til møder. Blandt andet som formand i rederiet Nordic Shipholding og som næstformand for Stiftelsen Sorø Akademi.

Det siges, at han har fået lidt mere tid til hustruen igennem 50 år, svenske Bodil, de to børn og de seks børnebørn. Rejseriet er ikke lagt på hylden, nu i højere grad end tidligere i privat regi. Det siges også, at han fortsat slår en prober forhånd i tennis og har et kælent indspil på golfbanen.