Han skal gøre Davos konkret

Jim Hagemann Snabe er efter 24 år i IT-branchen, senest som global topchef i SAP, blevet bestyrelsesmedlem i World Economic Forum (WEF) og fremtrædende formand for WEFs Center for Global Industries. Han fortæller om de nye poster i dette email-interview.

Jim Hagemann Snabe,  AFP PHOTO / DPA/ UWE ANSPACH GERMANY OUT Fold sammen
Læs mere
Foto: UWE ANSPACH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I begyndelsen af 2014 blev Jim Hagemann Snabe kontaktet af Klaus Schwab, stifteren og formand for World Economic Forum (WEF), for at få ham med i bestyrelsen. WEF står bag de årlige topmøder i Davos i Schweiz, hvor globale ledere inden for politik, organisationer og erhvervsliv mødes. Snabe tiltrådte i august og sidder nu i en bestyrelse, som bl.a. tæller direktør Christine Legarde fra IMF og koncernchef Jack Ma fra den kinesiske ehandelsplatform Alibaba.

Hvorfor sagde du ja til posten?

Jeg har som leder oplevet mulighederne og udfordringerne i den stigende globalisering og drevet forandringer som følge af digitaliseringen. Den geopolitiske udvikling de seneste år med stigende regionale konflikter har for første gang siden den kolde krigs ophør udfordret globaliseringen og øget behovet for dialog og lederskab. Derfor blev jeg begejstret og beæret da Schwab tilbød mig en rolle i WEF og en plads i den meget kvalificerede bestyrelse. I kraft af den specielle relation, WEF har til ledere i erhvervslivet og det politiske system, spiller WEF en væsentlig rolle i at løse nogle af de mest kritiske problemer i verden.

Hvilken betydning har posten for dig?

Fra min tid som CEO i SAP har jeg mødt mange globale topledere, men bestyrelsen for WEF repræsenterer en dybde og  bredde, jeg ikke har oplevet i nogen anden organisation. Den globale og brede erfaring gør arbejdet i bestyrelsen  inspirerende, spændende og lærerigt.

Har posten værdi  i relation til andre poster i erhvervslivet?

Mine øvrige bestyrelsesposter har fokus på at skabe forretningsresultater – hvert kvartal. WEF repræsenterer en anden dimension, hvor hovedfokus er at forbedre vilkårene i verden. Arbejdet er derfor langsigtet og indeholder andre aspekter end blot det forretningsmæssige. For mig  er det interessant at arbejde med de geopolitiske udfordringer. Pga. WEFs særlige adgang til ledere både i erhvervslivet og i politik kan vi skabe dialog og forbedringer i meget komplekse problemstillinger som for eksempel sult/fødevaresikkerhed, fremtidens internet, klimaforandringer, infrastruktur og investeringer i udviklingslande. Den forståelse er værdifuld for mig i mine øvrige bestyrelser.

Du er udpeget til formand for Global Industries. Hvad går det ud  på?

Center for Global Industries arbejder direkte med de godt 2.000 virksomheder, der er medlemmer i WEF. Global Industries har ekspertise inden for 20 forskellige brancher,  og arbejder aktivt med medlemsvirksomhederne for at definere fremtiden i hver af de 20 brancher. Desuden samler Global Industries virksomheder på tværs af brancherne for at tackle komplekse problemstillinger som energi, fødevarer og digitalisering. Min rolle som formand er at udvikle værdien af Global Industries yderligere for medlemmerne, og hjælpe WEF med at opnå større påvirkning og mere konkrete implementeringer af de løsninger, som medlemmerne arbejder på.

Og i forhold til det årlige topmøde i Davos?

Som formand for Global Industries skal jeg sørge for at vi får produktive møder inden for hver enkelt branche i de såkaldte Governors Meetings. Desuden er jeg er vært for vores Community of Chairmen, hvor vi arbejder på tværs af brancher med temaer, der optager bestyrelsesformænd fra medlemsvirksomhederne. Jeg er involveret i strategiske projekter som internettets fremtid og infrastrukturinvesteringer. Mødet i Davos er  væsentligt. Men i kraft af de mange projekter og regionale møder, skabes den største værdi faktisk ikke i Davos, men i de 12 måneder mellem hvert Davos møde.

Hvor ser du WEF i fremtiden?

WEF begyndte i 1971 som et netværk mellem internationale topledere. I dag er WEF en organisation med mere end 2000 medlemmer, drevet af 600 medarbejdere, der skaber dialog og indhold for medlemsvirksomheder såvel som for lande og regioner. Målet i næste fase af WEFs udvikling er at gå fra dialog til implementering. WEF driver i dag mere end 55 globale projekter på tværs af alle brancher og alle kontinenter i verden. Vores mål er at alle disse projekter fører til konkrete og målbare forbedringer.