Han er den sidste tilbageværende bankboss fra finanskrisen: Nu kalder han socialisme »en katastrofe« for USA

Milliardæren Jamie Dimon, der er adm. direktør for den amerikanske storbank JP Morgan, langer i et brev til sine aktionærer hårdt ud efter socialisme.

»Socialisme fører uundgåeligt til stagnation, korruption og tit meget værre - som f.eks. autoritære embedsmænd, som ofte har en stigende evne til at blande sig i både økonomien og individers liv, hvilket de ofte gør for at opretholde magten. Dette ville være lige så stor en katastrofe for vores land, som det har været i andre lande, hvor det er forsøgt,« skriver den amerikanske milliardær Jamie Dimon i et brev til sine aktionærer. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCOTT OLSON

Verdens mest magtfulde bankmand går nu til angreb på socialisme, som han mener, medfører stagnation, korruption og vil være »en katastrofe for vores land«.

Sådan lyder kritikken, som Jamie Dimon, der er adm. direktør USA's største bank, har formuleret i sit årlige brev til bankens aktionærer.

Dimon, der sidste år tjente 200 mio. kr på sit job i JP Morgan, har ifølge Forbes en formue på 8,6 mia. kr. I dag, ti år efter Lehman Brothers kollaps og den efterfølgende finanskrise, er han den sidste amerikanske banktopchef, der sad i toppen af Wall Street, som stadig er tilbage.

Bankbossen rejser sin kritik, efter en ny bølge af mere venstreorienteret politik er opstået i USA. Den nye generation af politikere som f.eks. New Yorks kongresmedlem Alexandria Ocasio-Cortez har omfavnet den demokratiske socialisme, mens socialisten Bernie Sanders for anden gang forsøger at blive præsident.

Dimons angreb kommer også, mens mange mere venstredrejede demokrater, inklusiv Bernie Sanders og senator Elizabeth Warren, har talt for opbrud af store virksomheder og en større regulering af særligt banker.

»Når regeringer kontrollerer virksomheder, bliver økonomiske aktiver (virksomheders, långiveres osv.) over tid brugt til flere politiske interesser - hvilket fører til ineffektive virksomheder og markeder, enorm favorisering og korruption,« skriver Dimon og fortsætter:

»Socialisme fører uundgåeligt til stagnation, korruption og tit meget værre - som f.eks. autoritære embedsmænd, som ofte har en stigende evne til at blande sig i både økonomien og individers liv, hvilket de ofte gør for at opretholde magten. Dette ville være lige så stor en katastrofe for vores land, som det har været i andre lande, hvor det er forsøgt,« skriver han.

Ifølge The Guardian står socialisme til at blive et af de store emner frem mod valget i 2020. Donald Trump har allerede taget hul på sin kampagne mod socialisme og har brugt sin State of the Union-tale til at deklarere, at »USA bliver aldrig et socialistisk land«.

»Familie først, fædrelandet nummer to og JP Morgan sidst«

Dimon har tidligere advaret mod, at ulighed slitter USA.

»Det er helt åbenlyst, at en stor gruppe mennesker er blevet ladt i stikken,« sagde han i sidste måned.

»40 pct. af amerikanerne tjener mindre end 100 kr. i timen, og 40 pct. har ikke råd til at betale en regning på 2.700 - lige meget om den for medicin eller til at få bilen repareret,« sagde han.

I brevet anerkender han kapitalismens »fejl«, men roser kapitalismen for at være »det mest succesfulde økonomiske system, verden har set indtil nu,«.

»Det betyder ikke, at kapitalismen ikke har fejl, og at den ikke lader mennesker i stikken, og den ikke skal forbedres. Det er essentielt at have et stærkt socialt sikkerhedsnet, og alle lande skal stræbe efter konstant at forbedre deres regulering såvel som sociale og velfærdsmæssige betingelser,« skriver han.

Jamie Dimon er først og fremmest bankmand, men han er blevet kendt som en lettere speciel en af slagsen. Han har i de seneste år gjort sig bemærket for sine hårde angreb på den virtuelle valuta bitcoin, som han kaldte »et fupnummer«, hvilket han senere har fortrudt at have sagt. Han har også været fortaler for en bedre arbejdskultur på Wall Street.

»Jeg siger altid til folk i JP Morgan Chase: Du er nødt til at tage vare på dine venner, din familie, din ånd, dit sind, din krop, din sjæl – ellers kan du ikke have et fyldestgørende liv, og det er vigtigt,« sagde Dimon til CNBC.

»Jeg har altid sagt familie først, fædrelandet nummer to og JP Morgan bogstaveligt talt sidst.«