Halvsløjt år for nye selskaber på børsen

Fem europæiske børser - mellem dem København - fik ikke et eneste nyt selskab på børsen i 2003. London sidder på 65 pct. af børsintroduktionerne.

Børsintroduktioner - det er London.

65 pct. af de europæiske børsintroduktioner i 2003 blev gennemført i den britiske hovedstad, og bortset fra børssamarbejdet Euronext med hovedkvarter i Bruxelles kunne introduktionerne på de øvrige europæiske børser tælles på en hånd.

Fem børser, mellem dem København, måtte notere sig et stort rundt nul, og der kan nemt gå lang tid endnu, før børserne får tilført nyt blod.

Det er PriceWaterhouseCoopers, der tegner billedet af det europæiske børsår 2003, og det er ikke noget muntert billede.

I alt 138 selskaber blev børsnoteret i Europa sidste år. Det er et fald på godt 20 procent i forhold til 2002, hvor antallet af introduktioner nåede op på 174.

Standhaftigt nul
Beløbsmæssigt var der heller ikke noget at råbe hurra for. I 2002 hentede selskaberne 11,5 milliarder euro på børserne. I 2003 var der kun tale om 6,8 milliarder euro.

København var sammen med Athen, Dublin, Helsingfors og Luxembourg de børser, som slet ikke oplevede en børsintroduktion i 2003. Og for Københavns vedkommende kan det nul vare ved et stykke tid endnu.

»Mange virksomheder med et umiddelbart børspotentiale er fortsat afventende til trods for et væsentligt forbedret prisniveau i markedet. Det vil ikke overraske mig, hvis vi skal vente endnu 6-12 måneder før vi får en »tung« børsnotering på Københavns Fondsbørs,« forudser Allan Vestergaard Andersen, partner og leder af PriceWaterhouseCoopers' danske Børsgruppe.

90 af de 138 børsintroduktioner landede i London, hvor det især er det såkaldte AIM-marked, der trækker. Det er en særlig afdeling for mindre globale vækstvirksomheder, som Londons Børs oprettede 1995. Siden da er mere end 1.200 internationale virksomheder blevet noteret på AIM.

Euronext, der er et samarbejde mellem børserne i Belgien, Frankrig, Holland og Portugal, kunne i alt notere sig for 29 børsintroduktioner.