Hallo, går Saudi-Arabien fallit?

De mere lukkede kapitler om valutafondens anbefalinger er lækket til offentligheden, og det er ikke behagelig læsning. Men mon det går så galt.

Saudi-Arabiens nye konge, kong Salman, skal hvæsse sparekniven for at bringe orden i landets økonomi, som er presset på grund af de faldende oliepriser. Foto: Yoan Valat/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En nyhed overdøvede næsten alt andet i denne uge på den økonomiske front i USA. Valutafonden IMFs rapport om Saudi-Arabiens økonomi blev offentliggjort. Den viste, at det olierige og politisk vigtige ørkenland er i fare for at gå fallit i 2020, hvis ikke kongehuset strammer budgetterne og lægger dem dramatisk om.

At dømme ud fra en del kommentarer var der megen skadefryd at spore. Men selvfølgelig også en del bekymring især fra økonomer, som ikke synes, at disse dystre udsigter er særligt befordrende hverken for stabiliteten i området eller for økonomien. Men som så meget andet i Mellemøsten er situationen betydeligt mere kompleks, end de flygtige overskrifter fortæller. Det er helt rigtigt, at Saudi-Arabien lige nu bruger langt flere penge, end de får ind. Så meget at underskuddet på den offentlige gæld, som i øjeblikket ligger på under to procent af bruttonationalproduktet, vil stige til 33 pct. i 2020, hvis ikke der bliver grebet ind. Desuden bliver budget-underskuddet i år på 21,6 procent af bruttonationalproduktet. Og selv om det falder næste år, så er den samlede situation alvorlig.

Men – som IMF-folk også selv påpeger – så er der mange faktorer, der spiller ind i beregningerne. Det faktum, at olieprisen er faldet fra 100 dollar tønden i 2014 til 45 dollar i 2015 har selvfølgelig stor betydning for et land, hvor olien udgør 90 procent af eksporten. Men man kan ikke automatisk gå ud fra, at Saudi-Arabien nødvendigvis går fallit af den grund, påpeger flere økonomer. For det første kan olieprisen stige igen, og selv hvis den ikke gør, så har Saudi-Arabien en pengereserve på 650 mia. dollar, som ganske vist forsvinder som dug for ørkensolen, hvis Riyadh fortsætter i samme tempo. Men det er der heller ikke noget, der tyder på.

Saudi-Arabien balancerer på en knivsæg:

 

Men IMF gør, hvad den skal: Advarer klart og tydeligt om, at der er noget rivende galt. Og det er der også. Ud over olieprisen har Saudi-Arabien fået en ny hersker, som er nødt til at være rundhåndet med at give penge ud. Ellers risikerer han, at tronen vakler under ham. Kong Salman satte sig på magten i januar i år, efter at kong Abdullah døde. I den forbindelse blev der brugt milliarder af dollar på frynsegoder til tusindvis af embedsmænd og ekstra månedslønninger til resten.

Kroningen og udgifterne forbundet med det udgjorde 32 mia. dollar. Det var nødvendigt for at sikre, at kong Salman kunne være sikker på at bevare magten i en rum tid. Og så har krigene i Syrien og i Irak og ikke mindst i Yemen kostet rigtig mange penge.

Så det er på tide at spænde livremmen ind, som IMF påpeger. Men kong Salman har ikke tænkt sig at følge anbefalingerne fra valutafonden om at reformere og skære de offentlige udgifter ned. Især ikke de sociale udgifter og subsidierne til fødevarer og boliger. Det vil simpelthen være for farligt i et land, hvor kongehuset ikke ligefrem er populært. Der er en betydelig opposition, der vil kongehuset til livs, hvis de kan slippe af sted med det. I stedet vil kong Salman foreløbig skære i de gigantiske beløb til infrastruktur og bygningsværker er som f.eks. sportsanlæg.

De store fæstningsanlæg, der skal beskytte kongedømmet mod Islamisk Stat og al Qaeda, bliver dog gennemført. Udgifterne til militæret vil også fortsætte med at stige, fordi Saudi-Arabien er nervøs for Iran, som har en af Mellemøstens største og mest professionelle hære. Og det er lige præcis iransk tilstedeværelse mange steder i området, der udløser milliarder i støtte til militæret og til oprørsgrupperne i Syrien. Jordans kong Abdullah modtager også betydelige beløb, fordi saudierne frygter, at Jordan – en nær allieret – kan falde fra hinanden.

Nu lyder det ikke af meget, at kong Salman vil droppe nye infrastrukturprogrammer. Hvis man dertil lægger, at han vil spare på nyansættelser i det offentlige og suspendere forfremmelser og indkøb af møbler og biler, som det hedder i de officielle udmeldinger fra Saudi-Arabien, så kan man frygte det værste. Men det er betydelige milliardbeløb, der her er tale om. Men spørgsmålet er, om det kan gå, uden at der bliver satset kraftigt på, at oliepriserne også stiger. For der er ikke noget, der tyder på, at kong Salman vil spare på udgifterne, der skal sikre landet mod indre og ydre fjender.

Saudi-Arabien er i gang med at satse på andre industrier inden for plastikbranchen, sundhed og også turisme fra muslimske lande. Men situationen er alvorlig, og det eneste, der kan undre er, hvorfor Saudi-Arabien ikke har brugt det våben, de tidligere har anvendt – at skrue ned for produktionen for at sende prisen op. Det skyldes nok, at situationen i Mellemøsten generelt er så usikker, at man ikke vil risikere nye konflikter.

Men er Saudi-Arabien ligesom nogle banker for stort til at falde? Ubetinget ja. USA og Vesten er stadig afhængig af Saudi-Arabien, og selv om kongedømmet overtræder menneskerettighederne, og private saudiere sender penge til konfliktens parter i Mellemøsten – inklusive terrororganisationer – så har Vesten brug for Saudi-Arabien. Derfor vil man også opleve, at Saudi-Arabien får en meget lang snor med at få bragt orden i økonomien. Og det har de kunnet før. Så økonomer er ikke nødvendigvis så pessimistiske som IMF. Men man vil holde godt øje med, hvad der sker.