Halalturisme bliver stort: Men Danmark er slet ikke klar

Den såkaldte halalturisme er i kraftig vækst. På verdensplan vil hver tiende turist i 2020 være en rejselysten muslim. Danmark ligger langt nede på listen over lande, der er gode til at opfylde deres behov.

Hotellet Al Meroz I Bangkok er det første luksushotel i Thailand, der er målrettet muslimske turister. De sydøstasiatiske lande tjener stort på de nye turister. (Foto: N. Sangnak) Fold sammen
Læs mere

Halalturismen vokser og vokser.

Muslimske turister har fået en kraftig tørst på at udforske verdens mange lande – og særligt europæiske destinationer ligger højt på ønskelisten. Men i en rapport om halalturisme, som undersøgelsens bagmænd, CrescentRating og Mastercard kalder det, rangerer Danmark meget lavt som muslimvenligt turistmål. I rapporten er ranglistet 130 lande, og her ligger Danmark på en meget beskeden 72.-plads.

Dermed står danske hoteller, forlystelsesparker og restauranter til at gå glip af mange turismekroner fra muslimske lande, for gruppen af rejselystne muslimer er i høj vækst. På verdensplan vil hver tiende turist i 2020 være en muslimsk rejsende, der pakker bedetæppet og tager på rejseeventyr, forklarer Fazal Bahardeen, CEO i CrescentRating, der er en virksomhed, der forsker og arbejder for at udbrede viden og rådgivning om det muslimske turistmarked.

(ARTIKLEN FORTSÆTTER UNDER GRAFIKKEN)

Det er primært udbuddet af halalmad, som muslimske turister er opmærksomme på, når rejsen skal bookes, og her scorer Danmark lavt i undersøgelsen. For er man en tyrkisk turist, vil man gerne have flere muligheder end Nørrebros mange kebabsteder.

»Det vigtigste er at forbedre tilgængeligheden af halalmad for at gøre rejsen behagelig for de muslimske besøgende,« understreger Fazal Bahardeen.

For mange muslimske turister er bedefaciliteter et andet vigtigt kriterium, hvor de ikke har lyst til at gå på kompromis. Det varierer selvfølgelig fra turist til turist, fastslår Fazal Bahardeen, men igen ligger Danmark lavt.

Til gengæld scorer Danmark højt på at være et trygt og sikkert land samt en familievenlig destination. Det er et punkt, som kan få irakiske, tyrkiske og afghanske familier til at slå kurs mod Danmark. Særligt fordi 50 procent af de muslimske turister rejser med deres familie.

De nye kinesere

Selv om markedet for halalturisme er i stor vækst, er vi i Danmark ikke klar til at høste de turistkroner, der ligger og lurer i halalturismen. Det samme gjorde sig gældende, dengang kineserne begyndte vise tegn på at have lyst til at drage på eventyr til europæiske destinationer.

»Da kineserne begyndte at rejse, var vi heller ikke klar på dem. Men det er vi blevet over de seneste år,« fastslår Sune K. Jensen, fag­leder for turisme fra DI, som mener, at halalturisme også vil være et område, der med tiden vil blive gjort mere ud af i Danmark.

»Den type turister får meget større vækstrater de næste år. De begynder derfor at komme op i en volumen, hvor det bliver interessant at lave investeringer for erhvervet. Når vi kigger et par år frem, vil der være nogle, der begynder at specialisere sig mod dem. Det er der ingen tvivl om,« siger han.

Men ligesom for kineserne bliver Danmark heller ikke det første mål på muslimernes verdensrejse. Byer som London og Paris er som regel de første byer, der skal sættes et hak ved.

»Vi ligger helt naturligt på bølge to eller tre. Vi kommer ikke til at kunne skubbe Paris eller London af pinden,« fastslår Sune K. Jensen.

At vi ikke ligger nummer ét, giver Danmark nogle fordele og et bedre udgangspunkt end de andre byer. Vi kan høste erfaringer og lære af de andre landes fejltagelser, tilføjer han.

Der vil i 2020 være 168 millioner muslimske turister på verdensplan.