Hårde arbejdsvilkår på de tyske slagterier

NNF kritiserer Danish Crown for at spare penge på lønningerne i Tyskland ved at beskæftige slagteriarbejdere, der er ansat hos en kolonnefører. Danish Crown mener, det er nødvendigt for at klare konkurrencen.

Læs mere
Fold sammen
Danish Crown kan spare mange penge til lønudgifter ved at flytte deres udbeningsarbejde til Tyskland, selvom det tyske arbejdsmarked er kendt for sin korte arbejdsuge, strikse opsigelsesvarsler og relativt gode lønninger. Men slagteriarbejdernes forbund NNF anklager Danish Crown for at ansætte medarbejderne på en kritisabel måde.

»Personaleomkostningerne er cirka 70 pct. af de danske. Det er bl.a., fordi der benyttes kolonnearbejdskraft, der ikke har overenskomst og hvor aflønningen forgår igennem en »kolonnefører«, som har indgået en kontrakt med slagterivirksomheden,« siger Sven Fechner, der er presseansvarlig i NNF.

Han understreger at den form for ansættelse er meget udbredt i den tyske slagteribranche. Bl.a på grund af den billige arbejdskraft fra de nye EU-lande og den høje arbejdsløshed.

Hård konkurrence
»Der er stort set ingen overenskomster i slagteribranchen i Tyskland, ej heller mellem det tyske søsterforbund NGG og Tulip eller Danish Crown. Det er svært at gøre noget ved forholdene, når arbejdsgiverne åbenbart ikke ønsker ordentlige overenskomstforhold i deres tyske virksomheder,« siger Sven Fechner.

I dag har Danish Crown og Tulip tilsammen tre fabrikker i Tyskland. Det var truslen om at lukke Tulips fabrik i Ringsted og flytte de job over grænsen, der førte til den omstridte lokalaftale om lønnedgang.

»Vi benytter os af samme organisering som resten af den tyske fødevareindustri. Der er ingen dernede, der følger den officielle takst. Vi har meget få ansatte, fordi vi i lang udstrækning benytter kolonnemedarbejdere, der er ansat hos en formidler af arbejdskraft,« siger Gudrun Andreasen, informationschef i Danish Crown.

Hun oplyser, at produktionsmedarbejderne på Danish Crowns fabrikker både er tyskere og folk fra Østlandene.

»Hvis vi vil have en produktion og konkurrere med det tyske marked, er vi nødt til at organisere os, som man gør der. Fru Hansen er jo ligeglad med, hvor kødet er udbenet, når hun skal vælge i kølemontren, hun tager det billigste,« siger Gudrun Andreasen.

Trækker pinen ud
LO-formand Hans Jensen mener imidlertid aldrig, at lønnedgang kan føre til en garanti for, at vi fastholder arbejdspladser i Danmark.

»Det trækker bare pinen ud. Derfor er jeg glad for beslutningen om, at ledelse og medarbejdere sætter sig sammen og finder en ny løsning på, hvordan de løser deres konkurrenceproblem,« siger Hans Jensen, der mener, at man skal fokusere på medarbejderne som en ressource frem for en nødvendig omkostning.