Hård kritik af kapitalfonde

Af Uffe Gardel

Kapitalfondene er blevet udsat for endnu et voldsomt angreb. Denne gang kommer det hverken fra fagforeninger, politikere eller skatteministre, men fra det fremtrædende kreditvurderingsbureau Moody’s.

I en ny rapport retter Moody’s nemlig et usædvanligt og kraftigt angreb på nogle af grundpillerne i kapitalfondenes måde at arbejde på: Den store gældsætning og de store udbytter, som fondene trækker ud af de virksomheder, de opkøber.

Kapitalfondene plejer at argumentere med, at virksomhederne kan arbejde mere langsigtet med deres strategi, når de ikke længere er børsnoterede og skal kæmpe sig vej frem fra kvartalsmeddelelse til kvartalsmeddelelse og bøje sig efter ethvert kortsigtet ønske fra deres aktionærer. Men det argument afviser Moody’s i sin rapport.

»Det nuværende miljø tyder ikke på, at kapitalfondsejede virksomheder investerer mere langsigtet end børsnoterede virksomheder, på trods af at de ikke er tvunget til at offentligøre kvartalsregnskaber,« skriver det store kreditvurderingsbureau.

Store gældsposter
Moody’s mener, at virksomhederne tværtimod bliver tilskyndet til mere kortsigtet opførsel, når kapitalfondene belaster dem med store gældsposter for at få likviditet til at betale store ekstrarordinære udbytter – der igen skal hjælpe kapitalfondene med at finansiere købsprisen.

»Kapitalfonde har trukket penge ud af de virksomheder, der ligger i deres portefølje, og har trukket sig ud tidligere end før. Det er ingen langsigtet strategi,« siger Christian Padgett, en af rapportens forfattere, ifølge Financial Times Deutschland.

Som andre eksempler nævner Moody’s blandt andet de ekstraordinære udbytter, som Bain Capital, Thomas H. Lee og Providence Equity hævede efter at have overtaget Warner Music, samt Blackstones køb af den store tyske kemikoncern Celanese.

Moody’s kritik har allere vakt stor opsigt, ikke bare på grund af bureauets troværdighed, men fordi Moody’s og andre ratingbureauer netop arbejder med at kreditvurdere obligationslån til – for eksempel – kapitalfondsejede virksomheder.

Ren afvisning
Kapitalfondsbranchen selv afviser kritikken.

»Vi mener, at konkrete eksempler er stærke beviser på, at kapitalfonde gør virksomheder stærkere,« siger Doug Lowenstein, som er direktør for brancheorganisationen Private Equity Council, ifølge Financial Times.

I Danmark og det øvrige Vesteuropa har kritikken af kapitalfondene indtil nu koncentreret sig om deres lukkethed og manglende informationer til medarbejdere og omverdenen, samt om deres måde at bruge skattesystemet til at flytte beskatningen af indtægter ud på kanaløer og andre off-shore-områder med lav skat.

ug@berlingske.dk