Håndværksrådet: Banker flår små erhvervsdrivende

Små og mellemstore virksomheder betaler helt op til 15 pct. i renter på deres kassekredit. Det sker til trods for en rekord lav rente. Finansrådet opfordrer virksomhederne til at finde en anden bank, hvis de er utilfredse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Mange små virksomheder betaler dyrt for en kassekredit i banken. Håndværksmestre og andre mindre virksomheder betaler rask væk 15 pct. i rente, selv om det danske renteniveau ellers er historisk lavt.

Det er Håndværksrådet, der i en ny undersøgelse påviser, at fem pct. af de små og mellemstore virksomheder betaler over 11 pct. i rente på deres kassekredit i bankerne, der sidste år havde et overskud på over 30 mia. kr. før skat.

»Vi har eksempler på virksomheder, der betaler 15 pct. i rente. Det er simpelthen urimeligt, og seriøse banker burde gennemgå deres erhvervskunders vilkår og tilbyde de ringest stillede bedre betingelser,« siger Håndværksrådets cheføkonom Søren Nicolaisen.

Over 11 procent
Håndværksrådets undersøgelse bygger på svar fra 327 af rådets 22.500 medlemmer inden for byggeri, butik, service og mindre industri, som f.eks autoværksteder, frisører og små rengøringsselskaber.

De dårligst stillede 5 pct. af virksomhederne betaler 11 pct. i kassekreditrente eller derover. Det er tre gange så meget som de bedst stillede 5 pct. af virksomhederne betaler, nemlig 3,5 pct. eller derunder.

»Så høje renter kan kun berettiges, hvis der er en meget stor tabsrisiko. Men virkeligheden er, at bankerne jo næsten ingen penge taber på debitorer i dag og ikke har gjort det de sidste 10 år. Sidste år tabte bankerne samlet under 2 mia. kr. og havde et overskud på over 30 mia. kr.,« siger Søren Nicolaisen.

Halvdårligt grundlag
Af Finansrådets egen finansanalyse fra juni fremgår det, at tab og hensættelser siden 1997 har ligget på årlige tab på mellem 2 og 5 mia. kr. I samme periode er bankernes overskud steget fra godt 13 mia. kr. til over 30 mia. kr. før skat.

I Finansrådet tager man undersøgelsen med ophøjet ro.

»Selvom det går godt indenfor byggefaget, er der jo stadig en del, der går konkurs. Så selv om vi har et fald i hensættelser, så er der jo tab på en del af disse virksomheder. Og det er det resultatet afspejler. Desuden ligger det statistiske grundlag i undersøgelsen, såvidt jeg kan se på omkring 1,6 pct. Så det er cirka 19 virksomheder ud af 22.500, der betaler 11 pct. i rente. Det synes jeg ikke lyder af meget,« siger direktør i finansrådet Jørgen A. Horwitz.

Jørgen Horwitz påpeger desuden, at de mindre virksomheders kassekreditrente er faldet i takt med den generelle renteudvikling. Ifølge Håndværksrådets undersøgelse 2 procentpoint siden 2002, så den i dag er 7,2 pct.

Et spørgsmål om størrelse
Til gengæld viser det sig, at hvor virksomheder i 1995 fik et pænt fald i renten, når de gik fra under 10 til over 10 ansatte, så skal de helt op på over 20-25 ansatte, før banken typisk er villig til at give en rigtig gode rente. Undersøgelsen konkluderer også, at de virksomheder, der stiller sikkerhed, ikke nødvendigvis får en lavere rente, når man samtidig tager virksomhedens størrelse i betragtning. Det er tværtimod sådan indenfor alle virksomhedsstørrelser, at virksomheder, der stiller sikkerhed, i gennemsnit betaler en halv procent mere i rente end dem, der ikke gør.

»Det har intet at gøre med størrelsen. Det relaterer ene og alene til kreditsikkerheden og evalueringen af den enkelte kunde. De kunder, der skal stille sikkerhed, tilhører den gruppe, som har en større kreditrisiko. Så for overhovedet at yde dem en kredit skal de stille sikkerhed,« siger Jørgen Howitz og fortsætter:

»Der opererer 180 danske og 225 udenlandske pengeinstitutter i Danmark, så hvis virksomhederne føler, at de er et bedre papir end det, banken bedømmer dem til at være, kan jeg kun opfordre til at de finder en bank, der også har den opfattelse.«