Håndværkere vrede over fuskeri

Danskernes gør-det-selv arbejde irriterer håndværkerne, som mister reelle opgaver, og som ofte skal rette op på katastrofen. Klamphuggeri kan ende med en stor ekstraregning.

»Jeg kommer lige ude fra en sådan opgave. Det er pissehamrende irriterende.«

Jo, Claus Bech Petersen, indehaver af Bechs VVS i Ribe, kender godt til danskernes iver for at gøre-det-selv. Efter 20 år i VVS-branchen - de seneste tre som autoriseret installatør - kan han notere sig, at stadig mere af hans tid går med at rydde op efter, at gør-det-selv danskeren har dummet sig.

»Det er i hvert fald 30 procent og ofte mere af min arbejdstid, som bruges på at rette op på skaderne. Det er til at få lange klodser af. Og så kan kunderne heller ikke forstå, at de skal af med 3.000-4.000 kroner,« siger Claus Bech Petersen.

Hans erfaring er, at mange simpelthen ikke vil betale, hvad det koster at få arbejdet udført af en professionel. Producenterne og de mange store byggemarkeder, som sælger materialer og værktøj billigt, har en stor del af skylden for, at Bechs VVS møder flere og flere gør-det-selv kunder:

»Inden for de sidste ti år er det gået helt galt. Det, som folk kan købe varerne til ved januarudsalg og fødselsdagssalg i Silvan og Bauhaus, er det, som jeg selv giver hos grossisten. Det er til at blive rasende over. Man kan købe et Ifö-toilet med tre liters og seks liters skyld hos Silvan for 1.295 kroner, og det er derfor, at folk selv forsøger at udskifte det. Når det så går galt, kommer vi ind i billedet og bruger en time til halvanden på at rette skaden til. Og så kan kunderne ikke forstå, at vi ikke kan klare det på et kvarter,« siger Claus Bech Petersen.

At selvgjort ikke altid er velgjort, kan Erhardt Andersen, autoriseret VVS-installatør fra Hillerød, tale med om. Inden for de seneste fem år har han oplevet, hvordan gør-det-selv arbejdet er accelereret, og han har set mange eksempler på, at klamphuggeri kan koste dyrt:

»Vi siger gerne, at en vandskade starter ved 10.000 kroner, men vi har set vandskader til 300.000, som skyldtes gør det-selv-arbejde. I en konkret sag skulle vi udskifte gulvet i en stue. At reparere det, som er galt, er det mindste - det er følgeskaderne, som er dyre,« siger Erhardt Andersen.

Han mener, at folk, efter de har fået mulighed for selv at købe alle materialer, således ikke mere skelner mellem, hvad der er lovligt selv at lave derhjemme.

»Jeg har set folk, som selv havde splittet deres gasfyr ad. Folk har simpelthen ikke respekt, og de kender ikke konsekvensernes omfang. Der er ikke noget, som folk ikke selv roder med i dag,« siger Erhardt Andersen.