Gyser i Google kort før aktieemission

Google forsøger at købe aktier tilbage for at lovliggøre børsintroduktion, men selv Google-ledere nægter at sælge til de tilbudte priser.

Læs mere
Fold sammen
Internetsøgemaskinen Google er kommet i alvorlige problemer før den »hollandske auktion«, der skulle gøre det hidtil privatejede firma et par hundrede milliarder kroner værd.

I et brev til de amerikanske børsmyndigheder sent onsdag har Googles ledelse meddelt, at man muligvis har brudt reglerne for børsintroduktioner ved ikke at give fyldestgørende oplysninger om medarbejderes og konsulenters aktier og optioner på Google-aktier.

Silicon Valley-firmaet er derfor selv gået i gang med at forsøge at købe sig ud af problemet ved at tilbyde at købe aktier og optioner tilbage.

Ifølge Google drejer det sig om 23,2 millioner aktier ejet af 1.105 mennesker og 5,6 millioner optioner ejet af 301 mennesker.

Dårligt tilbud
Google har fuld likviditet til at gennemføre tilbagekøbet med en kassebeholdning på over 550 mio. dollar, men allerede i går blev det klart, at det nok ikke i praksis er muligt at lovliggøre auktionen på den måde.

Google tilbyder nemlig at betale mellem 30 cent og op til 80 dollar pr. aktie og 20 pct. af børsintroduktionsprisen for optioner plus rente, men mange aktionærer har allerede meddelt, at de ikke kunne drømme om at sælge til de priser.

Google regner selv med at slutkursen ved auktionen af den aktieportion, der udbydes i første omgang, vil ligge mellem 108 og 135 dollar, og andre tror, at kursen kan ende meget højere på grund af det helt specielle salgssystem, der har navn efter den måde, man sælger tulipaner på i Holland - en metode der i øvrigt vækker dyb mistillid, fordi mange professionelle investorer frygter, at den vil betyde, at Google får en unaturligt høj introduktionspris, da der er tale om en virksomhed, der inden for sit felt er verdens for tiden absolut førende.

Selv ledere vil ikke sælge
Hos Google nægtede man i går at kommentere sagen yderligere, men af meddelelsen til børsmyndigheden SEC fremgår det, at bl.a. to medlemmer af Googles egen ledelse med henholdsvis 52.783 og 1.046.834 aktier (!) har nægtet at sælge til de tilbudte priser.

Googles imponerende søgemaskine havde sent i går ingen bud på, hvorledes den svære knude kan løses: Om SEC overhovedet vil tillade, at auktionen går i gang - og om Googles bestyrelse selv tør starte den med udsigt til bagefter at skulle bruge voldsomme kræfter på retsopgør bagefter.

En gyser bliver det...