Guldindustrien i Sydafrika er i dyb krise

Sydafrikas position som guld-industriens nummer 1 er for længst forbi, og landet hærges nu også af illegale guldgravere.

Foto: ISSOUF SANOGO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I 1970 stod Sydafrikas guldproduktion for 80 pct. af hele verdens samlede guld-output. I dag er det tal faldet til under 1 pct., og landet plages i stigende grad af illegale guldgravere, som sælger guldet på det sorte marked, og således går staten glip af at anseeligt beløb fra skat og eksport hvert år.

Det skriver Wall Street Journal.

Der er omkring 4400 forladte guldminer i Sydafrika, hvilket er mere end fire gange så mange, som der i dag er operationelle. Og selvom der stadig cirka 150.000 formelt ansatte guldgravere, er der i realiteten langt flere, hvoraf en stor del er illegale og lever under sundhedsskadelige forhold.

- Vi er ved at nå det punkt, hvor der er flere illegale end legale minearbejdere, udtaler Anthony Turton, der er minekonsulent i Sydafrika.

En stor del af de illegale guldgravere er ikke officielt ansatte og bærer ikke det påkrævede minecertifikat, hvorfor staten glip af store indtæger fra industrien. Ifølge et estimat fra Sydafrikas mineministerium går landet glip af 5 pct. af de samlede potentielle indtægter fra skat og eksport af guld, svarende til 500 mio. dollar om året.

Mens den officielle guldproduktion i Sydafrika er faldet drastisk lige siden 1970, har Kina optrappet tempoet og har nu overhalet Sydafrika og overtaget tronen som verdens største guldproducent.