Guldfuglene flyver tungt læssede væk fra Wall Street

Wells Fargo-topchef John Stumpf hævede en kvæstet hånd og lovede at sige sandheden under en senatshøring i Washington om falske konti i megabanken – og sagde derefter ikke ret meget, da senatorerne forsøgte at afkræve ham svar. Den 63-årige afgående CEO havde hånden bundet ind, fordi han ifølge en officiel meddelelse fra Wells Fargo var kommet til skade under leg med sit barnebarn. Foto: Saul Loeb/AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er vist et mildt udtryk, at et flertal af amerikanere er rasende. Endnu en bankdirektør slipper af sted med en fratrædelsesgodtgørelse på 120 millioner dollar – knap 800 millioner kroner – efter at vedkommende har tilladt »uregelmæssigheder« – lad os venligt omtale det, som banken selv gør det – i virksomheden.

Vi taler om en af den multinationale finans- og bankvirksomhed Wells Fargos absolutte topfigurer, den snart afgående direktør Carrie Tolstedt. Hun ledede den afdeling, der oprettede falske konti for at puste kundekontiene op, hvilket også betød, at aktiekursen i den periode steg med 30 dollar pr. aktie. Oprettelsen af de flere millioner falske konti skete, uden at de berørte personer vidste, at de havde en konto i banken.

Harmen over, at den ubestrideligt dygtige Tolstedt får en fratrædelse i den størrelse, og at Wells Fargos rigtige CEO, den 63-årige John Stumpf, får en fratrædelse på knap 200 millioner dollar – ca. 1,3 milliarder kroner – når han om kort tid går på pension, har vakt opsigt i USA.

For man troede egentligt, at bankerne var blevet klogere, og at disse uhørte fratrædelsessummer var fortid. Og så ovenikøbet til direktører, der må have vidst, hvad der foregik i virksomheden ved oprettelsen af de mange millioner falske konti.

Man kan roligt sige, at det har givet mere vind i sejlene til de personer, som mener, at det amerikanske finanscentrum Wall Street stadig er ude af kontrol. Og mistilliden til bankerne er enorm efter den store finanskrise i 2008, som amerikanerne stadig lider under, selv om det økonomisk går lidt bedre. Og så er disse direktører heller ikke alt for gode til at indrømme deres fejl, når de møder op til høring i kongressen.

John Stumpf gjorde således ikke nogen god figur, da han i sidste uge blev ristet af senatorer under en høring om, hvordan det kunne gå så galt. Men som en amerikaner siger: Så kan det hele jo også være lige meget, når man er sikret en fratrædelsessum i milliardklassen – forudsat at der ikke er nogen, der spænder ben for det undervejs.

Bestyrelsen i Wells Fargo er under stærkt pres fra aktionærer og politikere, der gerne ser, at det her stoppes.

Man skal ikke belønne uregelmæssigheder – nogle kalder det regulær svindel – med kontante beløb. De skal tværtimod betale penge tilbage til aktionærerne og sparkes ud uden hverken godtgørelse eller stor reception.

Stumpf blev mere end ristet af senatorerne, der krævede, at han skulle fyre ikke alene sig selv, men også resten af direktionen.

Men Wells Fargo-topchefen forholdt sig helt afslappet og svarede kort, at det er rigtigt, at det ikke har fået konsekvenser for topledelsen undervejs og formentlig heller ikke vil få det. Den demokratiske senator fra Massachusetts, Elizabeth Warren, var lige som sine kolleger benhård, da hun spurgte Stumpf flere gange, hvorfor han ikke personligt har taget konsekvensen af »svindlen«, som hun kaldte det.

»Aktiekursens stigning har betydet, at du har fået 200 millioner dollar personligt med det her svindelnummer. Personligt. Hvad har du tænkt dig at gøre ved det?« spurgte Elizabeth Warren inkvisitorisk.

Hun fik ikke rigtig noget svar fra John Stumpf – ud over, at bankdirektørens ansigtsudtryk blot signalerede, at dem havde han tænkt sig at stikke i lommen, så hurtigt det er muligt. Dette ikke-svar faldt ikke i god jord hos Wells Fargo-aktionærerne. Tværtimod lyder det nu, at han skal betale pengene tilbage, og at der omgående skal sættes ind med en række juridiske tiltag, så man kan sagsøge direktionen og topchefen for millionbeløb.

Skandalen falder midt i præsidentvalgkampen, hvor to populistiske kandidater, republikaneren Donald Trump og demokraten Bernie Sanders, begge har tordnet imod Wall Street. Trump har gentagne gange erklæret, at hans modstander til præsidentposten, demokraten Hillary Clinton, er i lommen på Wall Street.

Så Wells Fargo har nu stillet sig op i den lange kø af banker og finanshuse, som amerikanerne hader, og som de mener er skyld i, at millioner af amerikanere har måtte forlade deres hjem og er blevet fyret.

Samtidig forsøger bankerne at få listet en lov igennem Kongressen, som i reali- ­teten vil ophæve de reguleringsmekanismer, der blev indført for bankerne i 2010.

Dette lovforslag kom samtidig med høringen – men har næppe en chance for at slippe igennem med et flertal nu.