Guinness kan få Brexit galt i halsen

Det kan blive et logistisk mareridt for det irske ølmærke, når naboerne i Storbritannien melder sig ud af EU.

Irlands mest ikoniske eksportvare kan opleve kostbare konsekvenser, når Storbritannien en gang med tiden har forladt EU.

Guinness-øllet er blevet brygget i Dublin siden midt i 1800-tallet. Ingredienserne kommer ganske vist fra Irland selv, men det færdige øl sendes til Belfast i Nordirland for at blive tappet på flasker og dåser, skriver Bloomberg.

Herefter sendes produkterne tilbage over grænsen til republikken for at blive distribueret derfra. Øllet fragtes således to gange over grænsen, før det overhovedet når ud til øldrikkere verden over, og det kan blive kostbart, når den ene part ikke længere er med i Den Europæiske Union.

Det er det London-baserede selskab Diageo Plc, som ejer Guinness. Hvert år krydser de grænsen 13.000 gange, og hvis man medregner grænsetrafikken for Baileys, som selskabet også ejer, når tallet op på 18.000.

Selskabet anslår selv, at en strengere grænsekontrol vil forårsage forsinkelser fra 30 minutter til en time for hver grænsepassage og dermed skabe ekstra omkostninger på 100 euro pr. forsendelse.

 

500 kilometer landegrænse

Det alene vil udgøre en ekstra omkostning på omkring 1,3 millioner euro eller lige knapt 10 millioner kroner for produktionen af Guinness og andre øltyper produceret i Irland.

Siden fredsaftalen mellem Irland og Nordirland blev indgået for 19 år siden, har handlen kunnet flyde frit over grænsen, og de irske myndigheder anslår, at grænsehandlen i dag har nået en værdi af 22 milliarder kroner årligt.

Potentielt kan Brexit barbere en femtedel af handelen mellem Irland og Storbritannien, vurderer Economic & Social Research Institute.

I slutningen af marts udløste den britiske premierminister, Theresa May, Lissabon-traktatens artikel 50, som markerer begyndelsen på Storbritanniens officielle udmeldelse af EU. Den britiske regering har derpå to år til at forhandle sig på plads med Bruxelles.

Når denne aftale er på plads, vil Irland blive det eneste EU-land med en fysisk grænse til Storbritannien. Hvad der skal ske langs den 500 kilometer lange landegrænse er stadig uklart.

I det brev, briterne overdrog til EU-præsident Donald Tusk i forbindelse med aktiveringen af artikel 50, blev grænsen fremdraget som et centralt emne for forhandlingerne.

”Vi ønsker at undgå en streng grænsekontrol mellem vore to lande, og vi ønsker at opretholde en fri bevægelse i området,” hed det i brevet fra May.

Også fra EUs side har man peget på grænsen som et af de vigtige områder at få afklaret med regeringen i Whitehall.