Gudsbenådet sælger skal skabe vækst i IBM Danmark

IBM Danmarks nye topchef, Lars Erik Clausen, har arbejdet i energisektoren i hele sin karriere og senest haft en lederstilling i russiske Gazprom. IBM er især gået efter en leder med et stærkt salgsgen.

Lars Erik Clausen er nyudnævnt administrerende direktør i IBM. Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

IBM Danmarks nye topchef, Lars Erik Clausen, har ry for at være en gudsbenådet sælger. En handlingens mand med stor personlig gennemslagskraft.

Det er uden tvivl evner, han får brug for i kampen for at skabe ny vækst i et presset IBM Danmark, der i mange år har kæmpet med underskud og vigende omsætning.

Som så mange andre af de traditionelt stærke spillere inden for IT-services har IBM Danmark i længere tid været presset af faldende priser og heftig konkurrence fra nye aktører med lavere omkostninger. Efter en årrække med store investeringer og afskrivninger skal mange års underskud i Danmark – med undtagelse af et spinkelt overskud i 2012 – snart vendes til overskud, og faldet i omsætningen skal stoppes. Med Lars Erik Clausen som ny mand i front har IBM valgt at satse på en leder uden erfaring fra IT-branchen, men til gengæld en mand med et ry for at være innovativ og vækstorienteret.

Lars Erik Clausen har hidtil arbejdet i energisektoren i hele sin karriere, og CVet tæller en lang række lederstillinger i Shell og DONG Energy. Senest har han i et lille år frem til efteråret 2014 stået i spidsen for russiske Gazproms gassalg i Europa. Et år, hvor arbejdsvilkårene ændrede sig markant pga. krisen mellem Rusland og Vesten.

Det var dog i Shell og DONG Energy, at Lars E. Clausen fik et ry som en stærk sælger og handlekraftig leder, der fylder meget i et rum. Som adm. direktør i Dansk Shell udviklede han bl.a. et koncept med Shell som totalleverandør af olie, gas og el til både virksomheder og private. Shell gik over til at have én samlet kontakt med kunden, og selskabet kom i perioden tættere på en lang række store kunder.

Lars E. Clausen kender samtidig spillerreglerne i store, globalt orienterede koncerner med hovedkontorer langt fra København, og i IBM har man lagt vægt på evnen til at opbygge tætte kunderelationer og tænke i nye salgskanaler frem for kendskabet til IT-branchen.

Tidligere samarbejdspartnere beskriver Lars E. Clausen som en god kommunikator, men det har han dog ikke haft lejlighed til at demonstrere over for den brede offentlighed i forbindelse med skiftet til IBM. Her har man nemlig aftalt, at Lars E. Clausen og den afgående topchef Lars Mikkelgaard-Jensen først stiller op til interview, når overgangsperioden mellem de to er overstået i slutningen af februar.

Afgående topchef Lars Mikkelgaard-Jensen fortsætter i IBM i en global lederrolle med base i Danmark, og han bliver samtidig bestyrelsesformand for IBM Danmark. Men det bliver Lars Erik Clausen, der efter en årrække med betydelige investeringer i bl.a. store datacentre og betydelige opkøb i det daglige skal forsøge at skabe fornyet vækst i den pressede danske IT-gigant.