Grundfos først med digital pumpenyhed

Grundfos lagde overliggeren højt, da der skulle udvikles doseringspumper. Det kostede, men resultatet blev en ny teknologi med overraskende mange muligheder.

Senior Vice President Jes Munk Hansen er chef for udviklingen af doseringspumper hos Grundfos. <br>Foto: Joachim Ladefoged Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I pumpeverdenens Mekka - der som bekendt ligger i Bjerringbro - fremstiller man for det meste vandpumper, der drejer rundt. Men for seks år siden besluttede daværende koncernchef Niels Due Jensen at sætte et stort udviklingsprojekt i gang. En del af den næsten 500 mand store udviklingsafdeling blev sat på opgaven. Det handlede om at undersøge mulighederne for at gå ind på markedet for doseringspumper.

I dag - mange udviklingsinvesteringer senere - er dosering blevet et selvstændigt forretningsområde i koncernen. Og med en helt ny form for pumper. De drejer ikke rundt - og de pumper ikke vand. Til overflod ledes det nye område af en forstkandidat: Senior Vice President Jes Munk Hansen, 36 år. MBA er han dog også.

At en pumpe ikke er centrifugal men bygger på »positiv fortrængning,« lyder måske som en sag for byens psykolog. Men der er faktisk tale om en innovationshistorie med en pointe:

»Niels Due stillede det krav til udviklingsprojektet, at der skulle være tale om banebrydende teknologi. Ellers ville han ikke investere i dette nye område,« fortæller Jes Munk.

De store krav betød, at Grundfos hentede bistand udefra. Det blev fra Thomas Lund i rådgivningsfirmaet Dansk Teknologi i Allerød, der har bistået mange store virksomheder i ind- og udland med produktudvikling.

Fra pladespiller til DVD
Resultatet af processen blev verdens første digitale doseringspumpe. Og dermed noget, der lignede en revolution i den verden. I de nye pumper benyttes en stepmotor i stedet for en elektromagnet. Herved opnås fuld elektronisk kontrol over pumpemembranen.

»Det kan måske sammenlignes med at gå fra en gammel pladespiller til DVD. Vore nye pumper er langt mere præcise - og det er jo i sagens natur afgørende indenfor dosering. De er også langt nemmere at installere og indstille,« forklarer Jes Munk Hansen.

Trods de geniale egenskaber har der været uventede problemer i salgsprocessen:

»Det har faktisk været overraskende svært at få kunderne til at skifte. De er ganske enkelt blevet vænnet til en dårligere teknologi. Vi er nødt til at træne dem i den nye teknik - men når de først har vænnet sig til den, er de ekstremt loyale.«

»De lytter til os, fordi de kender Grundfos og ved hvad vi står for. Men havde det været et 10-mands firma, der kom med en nok så perfekt pumpe, havde de haft det meget svært.«

Selv om dosering stadig klart er lillebroren blandt forretningsområderne i Bjerringbro har den unge vice president ikke svært ved at lade sig begejstre af mulighederne:

»Vi har senest udviklet en specialudgave til brug i dieselmotorers katalysatorer. Den egner sig perfekt til formålet. Den reducerer udstødnings-gasserne og partikeludledningen - og nedsætter dieselforbruget.«

»Pointen er, at ved at placerer overliggeren højt, fik vi udviklet en original teknologi, der kan bruges på en række områder. Det næste kan måske blive brændselsceller,« forklarer Jes Munk Hansen.