Grundfos-familien ude af rigelisten

Også blandt landets milliardærer kommer der nedture. Det mest prominente navn, der i 2015 har måttet sige farvel til Berlingske Business Magasins liste over Danmarks 100 rigeste, er familien bag Grundfos.

EXIT: Niels Due Jensen og hans families formue er vurderet til e stykke under en mia. kr. Foto: Simon Læssøe Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ikke alle de riges tegnebøger er blevet tungere i det forgangne år.

Dårlige resultater og strukturelle forandringer for deres virksomheder kan være en del af forklaringen på, at flere rutsjer ned ad Berlingske Business Magasins liste over Danmarks 100 rigeste. Uafklarede generationsskifter og ledelsesproblemer kan også være problemet.

Men det er sjældent, at et af landets erhvervskoryfæer helt ryger ud af listen. Grundfos-nestoren Niels Due Jensen og hans familie er ikke længere at finde blandt landets 100 rigeste familier.

Markant faldende indtjening i pumpekoncernen gør udslaget. Og for at føje spot til skade er det sket i et år, hvor formuerne generelt er vokset. Derfor må det være en ekstra bet at måtte se på et formuefald.

Familien Due Jensen fra Bjerringbro har ellers i alle årene været fast inventar på den prestigefulde rigeliste og udgjort en jysk trojka sammen med Lego-familien i Billund, hvis formue gror og gror, og Danfoss-familien på Als, hvor familiens ejerandel er vokset i værdi i år.

Lego- og Danfoss-familierne er dog karakteriseret ved selv at eje henholdsvis 75 procent og over 35 procent af deres virksomheder, mens familien Due Jensen kun selv ejer godt 10 procent af Grundfos. Knap 90 procent ejes af en fond.

Faldet ud af rigelisten er ganske voldsomt, for sidste år var familien Due Jensen placeret som nummer 75 med en beregnet formue på 1,2 mia. kr. og året før som nummer 54 med en formue på 1,4 mia. kr. I år er formuen beregnet til 750 mio. kr. og ville være endog meget langt fra at nå ind på listen over de 100 rigeste. Formuerne på Berlingske Business Magasins liste er beregnet efter, hvad virksomhederne ville kunne sælges til i fri handel.

Til at trække Grundfos fri af grunden har familien imidlertid allerede headhuntet Mads Nipper fra Lego-koncernen som ny koncernchef.

Umiddelbart ser det ud til at have været et godt træk. I hvert fald præsenterede Mads Nipper og pumpekoncernen for første gang i flere år gode takter, da halvårsregnskabet blev offentliggjort i begyndelsen af september. Indtjening var mere end fordoblet fra 301 mio. kr. til 628 mio. kr. i forhold til den tilsvarende periode i 2014. Fremgangen er især drevet af et godt salg i USA. Og familien kan glæde sig over, at bundlinjen er blevet mere end fordoblet.

Meget kan således se anderledes ud for Grundfos og familien Due Jensen, når beregningerne til næste års rigeliste skal foretages.

Op og ned med Converse

Familien Due Jensen har dog fået følgeskab af andre prominente navne ud af årets liste over landets 100 rigeste. Et af de meget dybe fald står familien Ginsborg for.

En fladsålet lærredsko med snører, gummikant og et genkendelige stjernelogo har ellers ad flere omgange været et populært fodtøj og for familien Ginsborg en ren guldsko. Familien ejer nemlig 75 procent af det selskab, der har licensrettighederne til at sælge skomærket Converse i Norden.

Men skoens popularitet er dalende blandt de unge, og licensejeren, Nike, vil have en større del af fortjenesten. Det har gjort et ordentlig indhug på bundlinjen, der er mere end halveret fra 125 mio. kr. til godt 50 mio. kr. Det betyder farvel til rigelisten for familien Ginsborg, hvis formue blev grundlagt af John Ginsborgs far. Han åbnede i 1956 den første butik, der siden udviklede sig til butikskæden Deres. I dag er sønnen Mike Ginsborg direktør for tøjkæden.

Prispres i Ikast

Et andet exit fra rigelisten står familien Rosenkilde for.

Der er løbet meget beton i blanderen, siden Johannes Rosenkilde som driftig murermester i 1960 så en spændende mulighed for at blive sin egen leverandør, da han købte Ikast Betonvarefabrik. Store armbevægelser og offentlighedens spotlight er ikke noget, man ynder hos familien. Virksomhedsdrift handler i deres bog om at stå tidligt op og sørge for, at indtægterne er større end udgifterne. Johannes Rosenkilde døde i juli i år, men var aktiv næsten til det sidste.

I dag er det sønnerne Preben og Mogens Rosenkilde, der ejer og driver virksomheden. I det forgangne år er formuen skrumpet så meget, at familien ikke længere er på rigelisten, selv om den sidste år var oppe på plads nr. 74. Godt nok rundede salget af betonvarer en milliard, men resultatet i moderselskabet var sølle 1,7 mio. kr. Forklaringen er prispres og stor konkurrence på samtlige af koncernens varer.

Kort visit

Det blev kun til en gæstevisit på listen over Danmarks 100 rigeste for Susanne Hessellund, der ejer helikopterfirmaet Bel Air Aviation i Esbjerg, og for Hanne Birkerod Madsen fra HSN-koncernen, der fremstiller og forhandler produkter til pelsdyrbranchen.

Pelsdyrbranchen har været en lukrativ branche i mange år, men et faldende luksusforbrug i Kina sætter sig spor, og det kan mærkes hos HSN i Hedensted.

Karma

Sidste år avancerede konceptmageren Christian Stadil voldsomt på rigelisten. Hele 42 pladser sprang han frem til en 23. plads. Den kadence kunne ikke helt holde. I år er han gledet ned på en 37. plads.

Christian Stadil ejer Thornico, der ikke blot omfatter Hummels sportsbeklædning, men også osteproduktion, skibsfart og en lang række andre forretningsområder.

Formuefremgangen sidste år hang sammen med, at koncernens værdier regnskabsmæssigt var blevet mere synlige i forbindelse med overvejelser om at lade dele af koncernen børsnotere.

Christian Stadils børsbegejstring løjede dog noget af hen over året, fordi shippingbranchen endnu ikke befinder sig i smult vande. Han venter på bedre timing.

»Ingen karma uden penge,« som buddhisten Christian Stadil tidligere har sagt.