Grundfos’ ejerfond efter farvel til hofchef: »Det er ude af proportioner, men vi kommer videre«

Fonden, der ejer den danske pumpegigant Grundfos, skal ud og finde ny formand for tredje gang på knap seks måneder. Fondens direktør er sikker på, at der stadig findes kandidater, der tør binde an med fonden, og lover, at Grundfos som virksomhed ikke bliver påvirket af balladen i toppen af fonden.

Hvem skal gå i formanden nypudsede sko? Grundfos’ ejerfond, Poul Due Jensens Fond, skal endnu en gang på jagt efter en ny bestyrelsesformand – for tredje gang på mindre end seks måneder. Her er fodbeklædningen hos Grundfos’ topledelse foreviget under et lederseminar i Billund i marts 2016. Arkivfoto: Sara Gangsted / Scanpix Fold sammen
Læs mere
Foto: Sara Gangsted

Den danske industrivirksomhed Grundfos, der er en af verdens største producenter af klimavenlige pumper, har vind i sejlene kommercielt med rekordsalg i 2018, milliarder i pengekassen til strategiske opkøb og ro på ledelsesgangen.

Noget anderledes ser det ud for virksomhedens ejer, den erhvervsdrivende fond, Poul Due Jensens Fond, som ejer knap 88 pct. af Grundfos-koncernen. Fonden skal nu for tredje gang på blot knap seks måneder ud at finde en ny bestyrelsesformand og ved samme lejlighed finde et nyt eksternt medlem.

Det skal ske inden næste bestyrelsesmøde i juni, som Christian Schønau har sat som frist for sin officielle tilbagetræden.

Spørgsmålet er, om der overhovedet er flere egnede kandidater tilbage, som tør træde ind i Poul Due Jensens Fonds bestyrelse, efter det rod der har været de sidste fem-seks måneder. Direktør i Poul Due Jensens Fond, Kim Nøhr Skibsted, er overbevist om, at bestyrelsen kan løse opgaven.

»Der er stor interesse for at sidde i Poul Due Jensens Fonds bestyrelse. Det her er en sten på vejen, men fondens arbejde fortsætter, og jeg er sikker på, at bestyrelsen nok skal finde en afløser inden juni,« siger Kim Nøhr Skibsted.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hofchef Christian Schønau har været ude i en svær balancegang som formand for ejerfonden bag Grundfos. Nu har han kastet håndklædet i ringen. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen.

Fondsroderi får ikke betydning for Grundfos

Kim Nøhr Skibsted understreger også, at roderiet i ledelsen af ejerfonden ikke kommer til at bremse Grundfos’ positive udvikling eller kommer til at give problemer for topchef Mads Nippers arbejde med en ny strategi, som skal afløse den nuværende 2020-strategi. Det er en strategi, som skal føre til, at Grundfos får endnu større fokus på bæredygtighed og løsninger inden for vandområdet. Samtidig skal digitalisering også spille en endnu større rolle end i dag.

»Der er bestemt ingen problemer i forhold til Grundfos. Kapitalgrundlaget er i orden, og strategien med opkøb er godkendt i fondsbestyrelsen. De elleve tilbageværende bestyrelsesmedlemmer er enige om strategien,« siger Kim Nøhr Skibsted

At det overhovedet er nødvendigt med den slags forsikringer, skyldes et temmeligt kaotisk forløb i Poul Due Jensens Fond, som tager sit udspring i, at Niels Due Jensen, Grundfos’ nestor, tidligere topchef og indtil for godt et år siden formand for Poul Due Jensens Fond, trådte tilbage som fondsformand, 75 år gammel, efter alvorlig sygdom, og overlod pladsen til tidligere ALK-topchef, Jens Bager.

Artiklen fortsætter under billedet.

Niels Due Jensen, søn af Grundfos’ stifter, trådte tilbage som fondsformand i marts 2018. Hans arvtagere har vist sig ikke at være særligt stabile. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

I oktober sidste år kom det til et dramatisk opgør i fondens bestyrelse om, hvad Grundfos’ voksende milliardformue skal bruges til, og det førte til, at Jens Bager tog sit gode tøj og gik sammen med to andre bestyrelsesmedlemmer. Han blev i første omgang afløst af 73-årige Estrid Due Hesselholt, som er søster til Niels Due Jensen, mens kronprinsparrets hofchef Christian Schønau trådte ind som nyt eksternt medlem af bestyrelsen. Det skete i december.

En hofchef bliver formand

11. marts blev det så offentliggjort, at Christian Schønau blev ny formand for bestyrelsen. Valget skabte hurtigt debat, blandt andet her i Berlingske, hvor politisk kommentator og kongehusekspert, Thomas Larsen, stillede spørgsmålstegn ved den kasketforvirring, som kunne opstå, når Kronprinsens nærmeste medarbejder også sidder i spidsen for en af landets største erhvervsdrivende fonde.

Ifølge Kim Nøhr Skibsted ærgrer Grundfos sig over, at Christian Schønau ikke kunne blive som formand.

»Christian Schønau gjorde et godt indtryk i bestyrelsen. Han havde viden om fondsområdet og en stor indsigt i de områder, fonden arbejder med. Derfor var det naturligt at vælge ham til at lede møderne som formand,« siger Kim Nøhr Skibsted.

Kim Nøhr Skibsted, direktør, Poul Due Jensens Fond

»At han bestred jobbet som hofchef, gjorde ikke tingene dårligere, men det var på ingen måde afgørende.«


»Christian Schønau blev rekrutteret til bestyrelsen, fordi han blandt andet som departementschef i Socialministeriet har arbejdet med det sociale område, hvor fonden er aktiv med donationer. Samtidig har han erfaring med fondsbestyrelsesarbejde og er en dygtig jurist. At han bestred jobbet som hofchef, gjorde ikke tingene dårligere, men det var på ingen måde afgørende,« tilføjer Kim Nøhr Skibsted.

Men havde I gjort jer nogle overvejelser på forhånd om mulig kritik af, at en hofchef trådte til som formand i en erhvervsdrivende fond af Poul Due Jensens Fonds størrelse?

»Vi havde stillet hinanden alle de kritiske spørgsmål. Derfor overrasker den mediestorm, der har rejst sig, efter at Christian Schønau blev valgt som formand, og vi forstår godt, at det ikke er særligt behageligt, og at Christian Schønau vælger at trække sig. Det er ude af proportioner, men vi kommer videre,« siger Kim Nøhr Skibsted, direktør i Poul Due Jensens Fond.