Grønlandsk toppolitiker vil rådgive investorer og minefirmaer

Grønlands tidligere landsstyreformand, Kuupik Kleist, tilbyder rådgivning til udenlandske mine- og olieselskaber og investorer, der er interesserede i at gå ind i råstofprojekter i Grønland. Ekspert kalder hans dobbeltrolle for »dybt problematisk«.

Den velansete grønlandske politiker Kuupik Vandersee Kleist, fra det socialistiske parti IA, som ved siden af sit politiske tillidshverv nu vil rådgive udenlandske investorer og selskaber, der er interesserede i at gå ind i projekter i Grønland. det gælder både projekter i olie- og mineindustrien samt byggeri af infrastruktur. ?Arkivfoto: Linda Kastrup Fold sammen
Læs mere

Endnu en grønlandsk toppolitiker har tætte forbindelser til den globale råstofindustri, der kan blive en vigtig og indbringende indtægtskilde for landet.

Berlingske Business kan i dag løfte sløret for, at landets mest internationalt kendte politiker, den velansete Kuupik Vandersee Kleist, fra det socialistiske parti IA, ved siden af sit politiske tillidshverv nu vil rådgive udenlandske investorer og selskaber, der er interesserede i at gå ind i projekter i olie- og mineindustrien samt byggeri af infrastruktur og boliger i Grønland.

Den 55-årige toppolitiker, der som grønlandsk regeringsleder i årene 2009 til 2013 vandt stor respekt og anerkendelse verden over, er med i et nystiftet konsulentfirma, Group Greenland. Det har han etableret sammen med to politiske venner. En af dem er erhvervsmanden Ove Karl Berthelsen, der var landsstyremedlem for råstoffer i Kleist-regeringen.

Dermed er Kuupik V. Kleist, der fortsat sidder som medlem af det grønlandske landsting, Inatsisartut, og er formand for IA, endnu en af de grønlandske politikere, der forsøger at høste gevinsten af de potentielt store rigdomme af mineraler og olie i Grønlands undergrund.

Antikorruptionsorganisationen Transparancy Greenland kalder politikerens dobbeltrolle som medlem af det grønlandske parlament og aktiv i konsulentfirmaet, der vil prøve at skaffe sig opgaver hos erhvervsvirksomheder herunder råstofindustrien, for »dybt problematisk«.

Stort, internationalt netværk

I sine fire år som landsstyreformand og efterfølgende som kendt ansigt rundt om i verden har Kuupik Kleist opbygget en stor og bred kontaktflade med repræsentanter for rige pensions- og kapitalfonde, virksomheder, institutioner og regeringer i bl.a. USA, Canada og Storbritannien – lande, der også har mange børsnoterede mine- og olieselskaber. Han har ligeledes et netværk blandt politikere og erhvervsledere i to af verdens store udviklingsøkonomier Kina og Sydkorea.

Kuupik V. Kleist fortæller, at en række selskaber, fortrinsvis investorer som kapital- og pensionsfonde, har ringet ham op for at høre om mulighederne for at investere i Grønland i mineprojekter, boliger og infrastruktur.

Kuupik V. Kleist har en mission. Han siger, at han som politiker gerne vil øge interessen fra investorer for Grønland. Samtidig kan han og Group Greenland nu blive brobygger mellem Grønland og udenlandske investorer og virksomheder i mine- og olieindustrien, der gerne vil ind eller udbygge deres engagement i Grønland.

Men Transparancy Greenland råber vagt i gevær.

»Det er dybt problematisk, hvis Kuupik Kleist vil drive et sådant konsulentfirma ved siden af, at han er aktiv politiker. Han bør ikke lave begge dele. For så ved man jo ikke, hvor hans loyalitet ligger. Han har jo en loyalitet over for firmaet, der skal tjene så mange penge som muligt på så vigtige industrier som olie- og mineralindustrierne. Men som politiker skal han være loyal over for hele landet og hele befolkningens interesser,« siger advokat Anders Meilvang, formand for TI.

Også selv om Kuupik Kleist går ud af ud af politik for at koncentrere sig om konsulentopgaver, er det et problem, mener organisationen:

»Det bliver så et moralsk problem, at han tjener penge i konsulentfirmaet, fordi der er en risiko for, at han via sine forbindelser kan få beslutningstagerne i administrationen og landsstyret til at træffe nogle afgørelser inden for råstofområdet, som måske ikke er de bedste for landet,« siger Anders Meilvang.

Et sårbart område

Professor i forvaltningsret, dr.jur. Steen Rønsholdt fra Københavns Universitet peger på problemerne i, at Grønland er et lille samfund, hvor en relativt lille gruppe mennesker skal forvalte store midler og store ressourcer på for et enormt areal og kæmpe havområder. Grønland er verdens største ø med et areal på 2,2 millioner kvadratkilometer og dermed cirka 50 gange større end Danmark.

»Det ser jeg som en del af forklaringen på alle de habilitetslignende problemer, der opstår. Grønland har en meget ensidig erhvervsudvikling. Hvis ikke det er fiskeri, så er det udvinding af mineraler eller olie. Det betyder selvfølgelig, at der kan komme til at opstå en ekstraordinær snæver sammenhæng mellem hovedparten af landets økonomiske interesser og relativt få private mennesker, som samtidig sidder i det lovgivende organ. Det understreger sårbarheden i et meget stort land med kun 57.000 mennesker,« siger professoren.

Karensperiode

Transparency Greenland mener, at det er en god idé, at grønlandske politikere i en årrække efter, at de gået ud af politik ikke tager job, hvor de tjener penge på råstofindustrien.

»Hvis jeg skulle komme i en situation, hvor der opstår en interessekonflikt, så må jeg selvfølgelig tage en beslutning om, hvad jeg vil. Jeg er helt enig i, at jeg, hvis jeg vil være politiker, skal være loyal over for landet og Grønlands interesser,« siger Kuupik V. Kleist.

Han erkender, at det ikke vil være holdbart for ham at være grønlandsk landspolitiker, hvis konsulentfirmaet på et tidspunkt »skulle indgå i et samarbejde med interesser, som kan være i konflikt med min rolle som politiker«.

»Jeg arbejder hverken for råstoffirmaer eller er bestyrelesmedlem i råstofselskaber. Men det er ingen hemmelighed, at jeg som mange af mine kolleger gerne vil lave noget ved siden af mit arbejde som landstingsmedlem,« siger Kuupik V. Kleist.