Grøn skattereform kommer til at koste fiskeriet dyrt: »Der kommer konkurser«

I Danmarks Fiskeriforening er man nervøs for, at den nyligt annoncerede CO₂-afgift ikke vil lede til mere grøn omstilling af fiskeriet men i stedet skrue ned for produktionen og i sidste ende føre til konkurser.

Danmarks Fiskeriforening er bekymrede for, om det brede flertals nye aftale og grøn skattereform vil betyde konkurser i fiskeriet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var ikke med jubel og klapsalver, at Danmarks Fiskeriforening fredag eftermiddag modtog nyheden om indholdet af regeringens grønne skattereform.

Ifølge fiskeriforeningen pålægges fiskeriet en afgift på knap 900 millioner kroner i perioden fra 2025 til 2030.

Afgiften skal dog ses i lyset af, at aftalen afsætter 350 millioner kroner til at hjælpe fiskeriet med den grønne omstilling.

Men de 350 millioner kroner er ikke nok til at hjælpe trængte fiskere med omstillingen, lyder det fra fiskeriforeningen i en pressemeddelelse. Virkeligheden er ifølge foreningen, at der endnu ikke er udviklet grønne og rentable alternativer til diesel.

Derfor kommer CO₂-afgiften ikke til at omstille fiskeriet. Den bliver derimod en ekstra omkostning for alle danske fiskefartøjer, lyder det fra foreningen.

»Det her bliver en kæmpe ekstraregning til den enkelte fisker, og det får uundgåeligt konsekvenser. Hvis ikke der udvikles konkurrencedygtige alternativer til diesel, kan fiskerne ikke omstille sig, dermed bliver fiskerne kvalt af afgiften – særligt med de nuværende brændstofpriser i baghovedet. Derfor kommer afgiften til at skrue ned for produktionen i dansk fiskeri,« siger Svend-Erik Andersen, formand for Danmarks Fiskeriforening.

Han er trods alt glad for, at regeringen har sat penge af til at hjælpe fiskeriet, men han håber, at fiskeriet vil blive inddraget, når det skal udmøntes, præcis hvordan støtten skal skrues sammen. Ellers risikerer man nemlig, at »antallet af konkurser bliver unødvendigt højt«.

I aftalen om den grønne skattereform anerkender regeringen og aftalepartierne, at det kan være svært for fiskeribranchen at omstille sig yderligere.

»Samtidig har erhvervet få muligheder for at omstille sig. Det betyder, at en høj CO₂-afgift primært skønnes at resultere i produktionsnedgang og grænsehandel – og ikke omstilling,« står der i aftalen, hvorefter det tilføjes;

»Aftalepartierne er enige om, at der afsættes 100 millioner kroner i 2025 og 2026 samt 50 millioner kroner årligt i perioden 2027-2029 (2022-priser) til målrettet støtte af fiskerierhvervet. Partierne vil træffe beslutning om konkret udmøntning på baggrund af et oplæg fra regeringen.«

Samlet set udgør dansk fiskeri 0,4 procent af Danmarks samlede CO₂-udledning, ifølge Danmarks Fiskeriforening.