Greenspan advarer mod valutapanik

Hvis Kina gav efter for vestligt pres og revaluerede landets undervurderede valuta i ét hug, kunne det true verdensøkonomien, advarer centralbankdirektøren.

USAs centralbankdirektør Alan Greenspan advarer nu imod det, mange amerikanske politikere har travlt med at presse Kina til at gøre: At revaluere den statskontrollerede, kunstigt lave kinesiske valuta, yuan. Gjorde kineserne det i ét, omgående hug, ville det svække landets banksystem og true verdensøkonomien, formaner Greenspan.

Årsagen er ifølge centralbankdirektøren, at op til halvdelen af alle kinesiske lån er misligholdte. Hvis folk med penge i banken fik frihed til at trække dem ud og for eksempelvis investere dem i udlandet, ville det følgelig eksponere denne svaghed og underminere banksystemet.

Kinas valuta er bundet til dollaren, men burde efter manges mening have været revalueret for at afspejle landets stigende økonomiske styrke - ikke mindst i lyset af, at dollaren - og dermed yuanen - er faldet over for eksempelvis euroen. Amerikanske politikere, der frygter eksporten af job væk fra USA, har i stadig mere skingre toner angrebet Kina for at holde valutaen - og dermed priserne på landets varer - kunstigt lave til skade for virksomheder i USA og andre lande, der konkurrerer med kineserne. Krav, som kineserne hidtil blankt har afvist.

Ikke alle kan følge Greenspans logik. »Jeg har svært ved at se, hvorfor en revaluering skulle true banksystemet,« siger analysechef Carsten Valgreen fra Danske Bank, som efter en nylig rejse i Kina ikke kan genkende påstanden om så mange misligholdte lån, og som påpeger, at de kinesiske banker er statslige og derfor ikke kan rystes på samme måde som private banker. Faren er snarere, at den lave valuta overstimulerer kinesisk økonomi og får tingene til at brænde sammen.