Græske banker og børsen holder lukket mandag

Grækenlands banker holder lukket fra og med mandag i et forsøg på at undgå et finansielt kollaps. Det bekræfter den græske premierminister Alexis Tsipras her til aften i en tv-tale.

Hele weekenden har der været lange køer til hæveautomaterne i den græske hovedstad Athen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANGELOS TZORTZINIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De græske banker og den græske børs vil fra og med mandag holde lukket i bestræbelserne på at undgå et finansielt kollaps.

Det bekræfter premiereminister Alexis Tsipras søndag aften.

Beslutningen om kapitalkontrol kommer, efter at Den Europæiske Centralbank tidligere søndag besluttede ikke længere at hæve grænsen for de nødlån, som den græske centralbank løbende har stillet tilrådighed for bankerne i Grækenland.

Kilden til historien var i første omgang CEO for Piraeus Bank, Anthimos Thomopoulos, der fortalte om beslutningen efter et møde i regeringens finansielle stabilitets-panel søndag.

Da den græske finansminister Yanis Varoufakis forlod det samme møde, fortalte han, at der ville komme en udtalelse senere søndag aften efter et møde i kabinettet - et møde, som begyndte umiddelbart efter.

En times tid senere bekræftede premierminister Tsipras beslutningen i en tv-tale, hvor han i øvrigt skosede ECB og en række andre institutioner for den situation, som Grækenland nu er havnet i.

Bankerne vil forblive lukket til i hvert fald efter den planlagte folkeafstemning den 5. juli, skriver avisen Kathemerini på baggrund af oplysninger fra unavngivne kilder.

Grækenland betale 1,6 mia. euro tilbage til IMF på tirsdag. Uden nye nye nødmidler er risikoen for en græsk statsbankerot en muligt exit fra euroen kommet nærmere.