Græske banker lider under ny politisk usikkerhed

Græske bankaktier får klø tirsdag, hvor der atter hersker uro om udsigterne for det gældsplagede land.

Foto: LOUISA GOULIAMAKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

National Bank of Greece, Alpha Bank og Piraeus Bank ligger alle i størrelsesordenen 9 pct. lavere, hvilket placerer dem i top fire over de mest faldende blandt de største europæiske aktier.

EU's finansministre konkluderede mandag, at Grækenland stadig ikke har gjort store nok fremskridt til at modtage den sidste lånerate under redningsplanen, og slippe ud af den økonomiske spændetrøje, trojkaen, bestående af EU, Den Europæiske Centralbank og Den internationale Valutafond, har lagt på finanslovene i de seneste år.

I stedet er Grækenland blevet tilbudt et par måneder mere til at gennemføre reformer og besparelser. Det sker netop som regeringen mandag fik parlamentets opbakning til næste års finanslov, der dog endnu ikke er godkendt af EU, ECB og IMF, og derfor blot må anses for at være teoretisk.

Samtidig har premierminister Samaras skabt politisk usikkerhed ved at fremrykke præsidentvalget i parlamentet med to måneder fra februar til december.

- Han har brug for 180 stemmer men har kun 155 og hvis han taber valget, hvilket meget tyder på, er der nyvalg til parlamentet, som venstrefløjs oppositionspartiet Syriza står til at vinde. Og de er for at forblive i eurozonen, men kraftigt imod flere stramninger og vil have en restrukturering af gælden. Og så er balladen der. Uroen er positivt for danske og tyske renter men skidt for euro-aktiemarkederne, konkluderer chefstrateg i Carnegie Henrik Drusebjerg i en morgenkommentar tirsdag.

På obligationsmarkedet viser usikkerheden sig i en markant stigning i den tiårige græske rente 43 basispoint til 7,57 pct. Det toneangivende græske aktieindeks, ASE Athens, falder 5,7 pct.