Græske banker drænes for penge

Penge i den helt store stil bliver for tiden trukket ud af de græske banker. Det sker af frygt for, at Grækenland måske bliver presset til at forlade euroen og indføre de gamle drakmer.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS

Hele fem millrder euro. Så meget trak grækerne i april ud af bankerne. Dermed fortsætter pengene med at fosse ud af de græske banker. Gennem det seneste halve år har grækerne trukket mere end 30 milliarder euro ud af bankerne. Indskuddene i de græske banker er nu på det laveste niveau i mere end ti år.

Det fremhæver cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank.

En stor del af forklaringen er, at grækerne er bekymrede for, at deres euro på bankkontoen vil blive indefrosset eller ligefrem vekslet om til græske drakmer, konkluderer økonomen.

Hvor grækerne gør af pengene vides ikke præcist. En del sættes ind på udenlandske bankkonti, en del bruges til at købe finansielle aktiver i udlandet og en del trækkes ud kontant.

Men udviklingen kan udvikle sig til at stort problem for den græske regering, at bankerne er ved at blive tømt for penge. Foreløbig giver Den Europæiske Centralbank (ECB) de græske banker lov til at låne euro gennem den græske nationalbank. Men fortsætter pengene med at strømme ud af de græske banker, kan ECB smække kassen i.

Det kan tvinge den græske regering til at indføre kapitalkontrol, så kun meget små beløb kan hæves i de græske banker eller i yderste konsekvens forlade euroen.

Problemerne i de græske banker kommer oveni problemet med, at den græske statskasse er tom, og der næppe er penge til at betale afdrag på statsgælden i de kommende uger.

»Uden en politisk aftale mellem den græske regering og de andre eurolande om at låne Grækenland flere penge i løbet af få dage, vil både statskassen og de græske banker snart løbe tør for penge,« skriver Jacob Graven i en analyse fredag.