Græske bankaktier falder forud for EU-møde

De græske banker står til stryg mandag formiddag op til et møde mellem eurogruppens finansministre.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS

Alpha Bank ligger i bunden af det brede Stoxx 600-indeks og falder med hele 8,8 pct. mandag middag. Lige efter følger National Bank of Greece med et fald i aktiekursen på 7,3 pct.

Mødet mellem finansministrene og de græske repræsentanter går i gang mandag eftermiddag klokken 15.00 - og det forventes ikke, at der kommer nogen egentlig aftale ud af det.

Handelsbanken ser det da også som værende usandsynligt, at der indgås en aftale om lettelse af Grækenlands gældsproblemer allerede mandag.

Ifølge Wall Street Journal har den internationale valutafond (IMF) indrømmet, at man er i dialog med Grækenlands nabolande om en nødplan til brug, hvis landet ikke skulle være i stand til at leve op til dets gældsforpligtelser.

Græske banker spiller en afgørende rolle i lande som Bulgarien og Makedonien, hvor de samlet ejer 22 pct. af alle bankaktiver. IMF vil sikre, at disse bankafdelinger kan være uafhængige af deres græske hovedkontorer.

- Det ville være tåbeligt i den politiske verden ikke at være bekymret på nuværende stadie, vurderer Jörg Decressin, der er vicechef i IMF's Europa-afdeling, overfor avisen.

IMF er blandt andet bekymret for, hvad der vil ske med de græske bankers relativt likvide afdelinger i nabolandene, skulle der sprede sig panik om den græske situation, der vil få folk til at hæve opsparinger i græskejede banker. Tidligere har regionens regeringer været tvunget til at redde banker, der har været tæt på kollaps grundet spekulationer.