Græsk valg kan give politiske rystelser i hele EU

Det venstreradikale parti Syriza står til at vinde det græske valg med et program, der gør op med landets sparepolitik. Det kan få stor betydning for resten af EU, hvis partiet vinder magten.

Syrizas leder Alexis Tsipras Fold sammen
Læs mere
Foto: LOUISA GOULIAMAKI

GRÆKENLAND: De græske valgurner bliver søndag fyldt op af stemmesedler, der skal afgøre landets fremtid og måske også Den Europæiske Unions (EU) fremtid. Det venstreradikale parti Syriza, der er meget skeptisk overfor euroen, men dog officielt er tilhænger af EU, står i meningsmålinger til at blive den store vinder.

Valget afgør både hvilken politik, der skal forsøge at rette op på den humanitære og økonomiske krise i Grækenland, og så får valget betydning for resten af EU - herunder Danmark - da det kan påvirke både Eurozonen og EUs fremtid. Det fortæller Tom T. Kristensen, ekstern lektor i grækenlandsstudier ved Københavns Universitet.

»Valget er politisk vigtigt for Danmark og resten af EU, for hvis Syriza vinder, får vi for første gang i EU en slags venstreradikal regering, og det kan have indflydelse på de sydeuropæiske landes venstreorienterede partier og derfra sprede sig til resten af EU,« siger han.

»En sejr til Syriza er første signal til, at der måske er en politisk omvæltning på vej i hele Europa,« fortsætter han.

For Danmark vil det mærkes ved, at der bliver sat spørgsmålstegn ved de eksisterende aftaler i EU. Alt lige fra bankunionen til hvorvidt den økonomiske union skal være en reel union, hvor stærke støtter svage, kan blive sat til seriøs debat.

I alle de seneste dages meningsmålinger står Syriza til at vinde valget i Grækenland.

»Grækerne ser en sejr til Syriza som det eneste lys for enden af tunnellen. De har nu oplevet seks års recession, krise og humanitær deroute, og det eneste, der giver dem håb om en bedre fremtid, er at stemme på Syriza,« siger Tom T. Kristensen.

Partiet har lovet vælgerne et opgør med landets forhadte sparepolitik og bebudet, at man vil genforhandle lånebetingelserne med Eurolandene. Kritikere og iagttagere har kaldt partiets kurs for uansvarlig og mener, at Grækenland med Syriza i spidsen risikerer ny økonomisk nedtur.

Grækerne kan stemme frem til klokken 19 søndag aften græsk tid, og den første exitpoll forventes at blive sendt ud klokken 18 græsk tid, altså klokken 17 dansk tid. Det endelige valgresultat vil sandsynligvis foreligge i morgen tidlig.