Græsk iværksætter tror på fremtiden

Den græske krise er gået hårdt ud over den græske økonomi og den græske befolkning. Men for en ung turismeiværksætter i det græske øhav er gældskrisen mulighedernes tid.

»Jeg tror, at det her bliver den gyldne æra for iværksætteri i Grækenland,« siger den 26-årige iværksætter George Pilpilidis. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras, tidligere på måneden tordnede sammen med landets kreditorer i forhandlinger, der sendte nervøse trækninger gennem markederne og gav nervøse trækninger blandt de europæiske politikere, der endnu troede, at alt kunne ske, sad George Pilpilidis på et skib i Det Ægæiske Hav. Sammen med en gruppe medstiftere var den 26-årige iværksætter i gang med at skabe ideerne til George Pilpilidis’ virksomhed nummer to.

Og mens grækerne stod i lange køer for at hæve så meget som muligt fra deres konti før et frygtet bankkollaps, begyndte de sammen at skabe turistvirksomheden HopWave.

George Pilpilidis, iværksætter

»Det er en svær tid lige nu, ingen tvivl om det. Men under hårde forhold opstår de største ideer, folk er kreative og tænker på nye måder. Kun nye virksomheder og nye ideer kan hjælpe Grækenlands økonomi til at vokse sig større igen«


»Jeg tror, at det her bliver den gyldne æra for iværksætteri i Grækenland,« siger George Pilpilidis.

»Det er en svær tid lige nu, ingen tvivl om det. Men under hårde forhold opstår de største ideer, folk er kreative og tænker på nye måder. Kun nye virksomheder og nye ideer kan hjælpe Grækenlands økonomi til at vokse sig større igen,« siger George Pilpilidis.

Kampen om vilkårene for, at kreditorerne vil låne til Grækenland endnu en gang i en tredje redningspakke, har i høj grad handlet om de græske statsbudgetter, der skal give overskud for at skabe plads til gældsafdrag til de internationale kreditorer.

Debatten har handlet om nedskæringer af landets dyre pensioner; ikke om væksten og ungdommen der skal skabe den. Men når det kommer til vækst, tror George Pilpilidis på fremtiden og en vej ud af krisen.

Ideen, der opstod på skibet, gik ud på at gøre en af Grækenlands vigtigste – men også underudviklede – industrier nemmere at gå til: Turismen. I dag kan det for turister være kompliceret at rejse fra ø til ø, og mange bliver derfor et enkelt sted, når de er på ferie i Grækenland.

Skal man booke billetter fra en udbyder, der ikke er en del af det omfattende græske statssystem, findes der ikke en hjemmeside, hvor man kan få overblik over alle transportformer eller en nem måde at købe billetterne på. Agenter tager, ifølge George Pilpilidis, svimlende overpriser for at skabe orden i kaos.

»Vores mål er at skabe en app, der indeholder alle rejsemuligheder og -tidspunkter i hele Det Ægæiske Hav, så folk kan rejse fra ø til ø ved nemt at finde den billigste eller bedste måde at rejse på,« siger han.

App-udviklerne tjener penge ved at tage et gebyr for alle købte rejser. De gør klar til at afprøve den i løbet af august på øen Kos, og det er planen at udbrede den til hele Det Ægæiske Hav næste år.

»Det bedste, der kan ske for Grækenland, er mere turisme. Hele universet er begyndt at se på Grækenland, selv folk som ikke anede, hvor Grækenland lå henne for nogle år siden. Det kan også blive en fordel for HopWave,« siger George Pilpilidis.

Trods optimismen har George Pilpilidis også mærket konsekvenserne af krisen. Økonomien i Grækenland begyndte efter svag vækst sidste år atter at falde tilbage, allerede før Syriza-regeringen kom til magten i januar, men nedturen er accelereret under de hårdhændede forhandlinger siden. Vækstmulighederne blev hurtigt kvalt.

»Jeg var meget bekymret for situationen, der er opstået den seneste tid. Og jeg begyndte at blive bange ligesom de fleste andre. Jeg er ellers ikke en person, der bliver bange, jeg plejer at se på det positive,« siger George Pilpilidis.

Da Alexis Tsipras overraskede alle og udskrev folkeafstemning om lånevilkårene fra kreditorerne, ramte det også iværksætterne. Bankerne lukkede. Kapitalkontrol blev indført.

»Kapitalkontrollen blokerer for alle services lige nu. Vi kunne ikke betale serveren, vores app var nede, vi kunne ikke betale App Store (online-butikken hvor apps downloades fra) for at lægge vores app op. Det er reelle problemer, men man er nødt til at finde løsninger,« siger George Pilpilidis.

Alligevel overvejer han ikke som mange andre unge at forlade Grækenland. Han har talt om at rejse til udlandet i årevis og fik for nylig tilbudt en stilling i London, siger han. Men han afslog. Krisen har ændret noget i ham.

»Hvis du havde spurgt mig for et år siden, ville jeg have sagt, at jeg ville rejse, at jeg ikke er en græsk borger, men at jeg er en global borger. Jeg har altid ønsket mig en karriere i udlandet. Men jeg sagde nej tak, for jeg ville blive og skabe min eget. Jeg ville ikke opgive mit projekt på grund af krisen, eller fordi situationen er svær. Man kunne sige »vi har et problem, lad os bare give op«. Men det kan jeg ikke acceptere,« siger George Pilpilidis.

»Mit produkt er min drøm. Jeg ved, at jeg er nødt til at arbejde 26 timer om dagen for at få det til at lykkes, og vi kan prøve at forudsige alle mulige scenarier for fremtiden. Grækenland er virkelig ustabilt lige nu, og man kan ikke vide, hvad der sker i morgen. Men det er det sjove ved iværksætteri; det er det, der gør det smukt.«