Græsk forhandlingspoker sætter Berlin under pres

USAs finansminister maner EU til besindighed i de anspændte forhandlinger med Grækenland, men kaotiske meldinger fra Athen puster fortsat liv i spekulationerne om snarlig græsk exit fra eurozonen.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS.
Læs mere
Fold sammen

Alarmklokkerne har lydt i længere tid: Hvis ikke Grækenland snarest når til enighed om en reformaftale med IMF og EU, står det gældsplagede land over for snarlig bankerot og mulig exit fra eurozonen.

I juni skal Grækenland tilbagebetale 1,5 milliarder euro til IMF. Ikke desto mindre mener græske politikere og embedsmænd i øjeblikket at øjne en lykkelig udgang på de anspændte forhandlinger om en fornyet låneaftale med EU. Uden en aftale vil grækerne ikke få udbetalt næste rate på 7,2 milliarder euro fra EUs hjælpe­program.

De sidste detaljer

Allerede onsdag lod græske embedsmænd meddele, at man i øjeblikket er ved at lægge hånd på aftalens sidste detaljer.

Ifølge den græske premierminister Alexis Tsipras vil grækerne forhåbentlig allerede søndag nå til enighed om en tilbagebetalingsaftale med landets kreditorer, der løbende har insisteret på specificerede græske reformanstrengelser som betingelse for yderligere krisehjælp. Hos Grækenlands forhandlingspartnere er der dog begrænset tiltro til grækernes reformvilje.

 

I Berlin erklærede den tyske finansminister Wolfgang Schäuble sig decideret »overrasket« over de græske signaler om enighed mellem aftalepartnerne.

Heller ikke internt i den græske regering er der tegn på enighed. Tidligere på ugen vakte den græske indenrigsminister Nikos Voutsis opsigt, da han meddelte, at Grækenland ikke ville være i stand til at betale lånet tilbage til IMF. Dagen efter blev han modsagt af en talsmand for den græske premierminister, der understregede Grækenlands vilje til at imødekomme sine kreditorer.

Kaotiske udmeldinger

Kaotiske udmeldinger af den art har skabt alvorlige forbehold hos IMF over for de græske ønsker om en mild tilbagebetalingsaftale uden speficerede reformforslag.

»Jeg vil ikke sige, at vi allerede har opnået substantielle resultater,« sagde IMF-chef Christine Lagarde under det igangværende G7-topmøde i Dresden. »Tingene har flyttet sig, men der er stadig mere arbejde i vente.«

Hos IMF afviser man derfor heller ikke at spekulere i græsk exit fra eurozonen.

 

»Lad os håbe, at det ikke kommer dertil. I modsat fald er jeg overbevist om, at euroen vil overleve det,« siger IMFs cheføkonom Oliver Blanchard til avisen Handelsblatt.

Tilsvarende skepsis trives i Berlin, hvor eftergivenhed over for Grækenland kan give politisk bølgegang for kansler Angela Merkel. I den tyske regering og i den tyske befolkning hersker der fortsat utilfredshed med de græske forhandlingspartnere, der opleves som upålidelige og vankelmodige.

»Vi har gjort indrømmelser, men vi har også vores grænser,« udtalte Tsipras for nylig under et Syriza-arrangement i Athen.

Netop Syrizas stædighed kan give Angela Merkel indenrigspolitiske vanskeligheder ved at sælge et kompromis med grækerne som andet end et knæfald for sydeuropæisk pression.

Tyske medier advarer i disse dage Merkel i skarpe vendinger om vigtigheden af en aftale, der står fast på de internationale kreditorers reformkrav til den græske regering.

Merkel i fare

»Merkels kanslerembede ville muligvis være i fare,« skriver økonomiredaktør Jan Dams i avisen Die Welt. »En aftale efter Tsipras’ hoved ville være det synligere bevis på Merkels evne til at fejle politisk i krise­situationer.«

Samtidig er Angela Merkel og EU også under amerikansk pres for at nå til enighed om en aftale. På sin vej til torsdagens topmøde i Dresden mellem G7-landenes finansministre sendte den amerikanske finans­minister Jack Lew en advarsel til EU om at tage forhandlingerne med Grækenland særdeles alvorligt.

»Jeg er ikke bekymret for forhandlingspartnernes goodwill, for jeg tror ikke, at der er nogen, der ønsker at sprænge det hele i luften, men et fejltrin kan føre til en krise, der potentielt kan være meget skadelig,« sagde Lew i en tale på London School of Economics.