Græsk euro-rebel vinder tillidsafstemning i parlamentet

To dages debat i Grækenlands parlament sluttede natten til onsdag med en afstemning, hvor et flertal udtrykte tillid til den nye koalitionsregering under ledelse af premierminister Alexis Tsipras.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS. Den græske premierminister Alexis Tsipras vinder mistillidsafstemning kort før afgørende EU-topmøde, hvor en ny hjælpepakke til det nødlidende middelhavsland skal diskuteres.
Læs mere
Fold sammen

Tsipras, leder af venstrefløjspartiet Syriza, kræver en genforhandling af de store kriselån på 240 milliarder euro, som EU, den Internationale Valutafond og Den Europæiske Centralbank har stillet til rådighed for at forhindre en græsk statsbankerot.

- Hjælpepakken har slået fejl, sagde Tsipras forleden i sin første store tale til parlamentet.

Den nuværende hjælpepakke udløber 28. februar, og EU vil have den græske regering til at forlænge aftalen, herunder forpligtelsen til at gennemføre skrappe økonomiske reformer. Men det blev tirsdag endnu engang afvist af Tsipras.

- Jeg ønsker i dag at gentage, at uanset hvor mange gange Schäuble (Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble, red.) spørger, så kommer vi ikke til at bede om en forlængelse, sagde Tsipras under debatten sent tirsdag aften.

Den tyske regering har kategorisk afvist en omstrukturering af den græske gæld og insisterer på, at den græske regering skal opfylde betingelserne i hjælpepakken.

Men Tyskland har antydet, at en forlængelse af gældsaftalen kan komme på tale.

- Jeg ønsker at forsikre jer om, at der ikke er nogen vej tilbage. Grækenland kan ikke vende tilbage til æraen med hjælpepakker, tilføjede Tsipras inden afstemningen, som regeringen vandt med støtte fra 162 af parlamentets 300 medlemmer.

Afstemningen kommer før en række møder denne uge i Bruxelles, der kan blive afgørende for Grækenlands medlemskab af eurozonen. Onsdag mødes de 19 finansministre i eurozonen ekstraordinært for at undersøge, hvorvidt der kan indgås et kompromis med den nye græske regering. Torsdag er der EU-topmøde i Bruxelles. Det er de 28 EU-lederes første topmøde efter regeringsskiftet i Athen.

Grækenland er ikke officielt på dagsordenen, men det er første gang, at Tsipras møder sine kolleger i samlet flok.