Græsk drama fortsætter: Nye udspil på bordet

Natten og formiddagens forhandlinger har ikke givet et afgørende gennembrud, og den græske regering og kreditorerne har sendt hver deres udspil til eurogruppens finansministre. Den græske krise kan trække ind over torsdagens EU-topmøde.

Foto: PHILIPPE WOJAZER. Den græske finansminister Yanis Varoufakis (i midten) har travlt i disse dage.
Læs mere
Fold sammen

EU: Der kommer fortsat ikke hvid røg fra forhandlingslokalerne i Bruxelles, hvor den græske premierminister, Alexis Tsipras, og de internationale kreditorer anført af eurolandene og Den Internationale Valutafond (IMF) indtil videre ikke har fundet et kompromis.

Mødet for eurogruppens finansministre skulle være genoptaget kl. 13, men det er nu blevet udskudt en halv time, fordi grækerne »efter deadline« har lagt et nyt forslag til et kompromis på bordet.

»Vi har netop fået et papir for to minutter siden, som vi nu må efterprøve for at se, om det er acceptabelt,« sagde Østrigs finansminister, Hans Jo¨rg Schelling, da han ankom til Lex-bygningen i Bruxelles, hvor finansministrene skal mødes.

Han tilføjede, at Grækenland havde afvist alle kompromiser i løbet af natten, men at det snart er tid til at tage en afgørende beslutning for grækerne, fordi det nu »handler om timer« og ikke dage, hvis der skal nås en aftale, som forlænger sikkerhedsnettet under Grækenland.

Samtidig har de tre »institutioner« - EU-Kommissionen, IMF og Den Europæiske Centralbank (ECB) - sendt deres forslag til eurogruppens finansministre, der ligner et ultimatum til grækerne.

»Der er et sæt af dokumenter, der er enstemmigt aftalt af institutionerne, som nu er sendt til eurogruppen og kan danne grundlag for en aftale,« siger en EU-embedsmand.

En kilde tæt på forhandlingerne er i tvivl om, hvorvidt Grækenland kan acceptere udspillet, men siger, at der stadig er håb, og at »sagen ikke er tabt.«

Eurolandenes finansministre har fået kl. 16 som deadline for en aftale, for der skal stats- og regeringschefernes topmøde gå i gang. Og er der ikke en aftale, må stats- og regeringscheferne på den ene måde eller den anden forholde sig til den græske krise.

Og det er ved at være sidste udkald, som Schelling siger. Sikkerhedsnettet under Grækenland står nemlig til at udløbe den 30. juni, og dermed forsvinder Grækenlands chance for at få adgang til de sidste 54 milliarder kroner i hjælpeprogrammerne fra eurolandene og IMF også. Og uden de penge kan den græske regering ifølge eget udsagn ikke betale 11,5 milliarder kroner tilbage til IMF ved udgangen af juni.

De 11,5 milliarder kroner er et afdrag på et lån fra IMF i det første hjælpeprogram, og IMF har gjort det klart, at det vil blive set som en misligholdelse af lånet, hvis pengene ikke falder. Det kan blive startskuddet til et exit fra euroen for Grækenland.

En forlængelse af sikkerhedsnettet skal allersenest vedtages i det græske parlament på søndag, så det tyske parlament kan godkende en aftale mandag, så pengene kan blive betalt på tirsdag.

Er Grækenland virkelig så tæt på økonomisk kollaps? Ja, det tyder på det. Allerede i februar blev der første gang talt om, at den græske statskasse var ved at være tom, men gang på gang har Grækenland fundet nye milliarder til at betale såvel de offentlige lønninger og pensioner som løbende afdrag til IMF. Men i begyndelsen af juni måtte Grækenland udskyde en række betalinger til IMF til én samlet betaling ved udgangen af denne måned. En helt lovlig procedure, som dog ikke er blevet brugt, siden Zambia benyttede den regel i 1980erne.

Ligeså vigtigt er det, at de græske banker lever af nødfinansiering fra den græske centralbank, som ECB skal godkende. Loftet for denne nødfinansiering er allerede løftet flere gange den seneste uge, og uden en aftale er det uvist, om ECB fortsat vil holde liv i de græske banker.