Grækerne lærer at bruge netbanken og kreditkortet

Den græske kapitalkontrol, der sætter grænser for, hvor mange kontanter borgerne må hæve, har fået grækerne til at lære brug af netbank og kreditkort.

Folk står i kø ved hæveautomat i Athen. Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN-PAUL PELISSIER

Foreløbige tal fra juli og august viser, at procentdelen af samlede køb foretaget med kredit- eller betalingskort steg fra 15 pct. til 40 pct. i den græske detailhandel. Et skridt i den rigtige retning lyder det fra cheføkonom.

Det skriver Jyllands-Posten Erhverv.

Nyhedsstrømmen fra kriseramte Grækenland synes den seneste tid at være gået ned i tempo siden sommerens overskrifter med banklukninger og standsning af betalinger til kreditorer. En stram kapitalkontrol, der blev indført i juni, er nu blevet hverdag, og har vist sig at have sine fordele.

»Kapitalkontrollen har tvunget grækerne til at ændre adfærd ved i højere grad at anvende kredit- eller betalingskort samt betalingsoverførsler. I perioden fra 2008-13 var kontantløse betalinger 75 pct. lavere end i resten af Euroland. Hvor 25 pct. af detailhandelen i Euroland skete med kreditkort, var det kun 5 pct. i Grækenland, selvom udbredelsen har været nogenlunde den samme«, siger Paul Mylonas, cheføkonom i National Bank of Greece, til Jyllands-Posten Erhverv.

Når den ændrede adfærd er så vigtig, skyldes det, at det gennem en lang årrække med næsten udelukkende kontantbaseret handel har været for nemt at omgå kasseapparatet og derved skattesystemet.