Grækerne gambler til det sidste

Grækenland vil fortsat ikke give sig i forhandlingerne med de internationale kreditorer. Det kriseramte land holder på sit i overbevisning om, at frygten for konsekvenserne af et græsk euro-exit i sidste øjeblik vil få eurolandene, ECB og IMF til at give sig.

"Kom hjem drachmer. Alt er tilgivet." En hundelufter i Athen passerede mandag dette graffiti-bemalede hus. Foto: Simela Pantzartzi/EPA
Læs mere
Fold sammen

Efter blot 45 minutter forlod det græske forhandlingsteam EU-Kommissionen søndag, fordi parterne var så langt fra hinanden, at det ikke gav mening at forhandle videre. Håbet om en aftale, der kan sikre Grækenland livsvigtig kapital, svinder dermed ind. Ingen har en interesse i et græsk exit fra euroen, men et kig på overvejelserne i Athen, Berlin, Bruxelles, Frankfurt og Washington viser, hvor svært det bliver at få enderne til at mødes.

Alliancen vakler i Athen

Premierminister Alexis Tsipras er en presset mand fra flere sider, og nok allermest hjemme i Athen. Tsipras’ venstreorienterede Syriza-alliance vandt en jordskredssejr ved valget i januar på at love et opgør med EUs sparekrav, og selv hvis Tsipras personligt kunne acceptere det seneste forslag fra de internationale kreditorer med eurolandene og Den Internationale Valutafond (IMF) i spidsen, så ville det blive uhyre vanskeligt at få aftalen godkendt i det græske parlament. For Tsipras står hans politiske fremtid ganske enkelt på spil.

Tsipras ønsker ikke, at Grækenland ender i en form for bankerot og forlader euroen, for det vil have voldsomme økonomiske konsekvenser og i den grad ramme den græske befolkning. Men nok så vigtigt ved Tsipras, at eurolandene har uhyre meget at tabe ved et græsk euroexit. Det vil både være en kæmpe fiasko for euroen og betyde, at eurolandene sandsynligvis må kigge langt efter de enorme milliardbeløb, der er lånt til Grækenland. Mandag fortsatte han derfor med at gamble. Grækenland venter på, at kreditorerne bliver »realistiske« og på en ny invitation til forhandlinger, lod premierministeren forstå.

Ballade i Berlin

Blandt de tyske politikere er tålmodigheden med Tsipras ved at være opbrugt. Enhver forlængelse af sikkerhedsnettet under Grækenland eller en ny redningspakke skal godkendes i det tyske parlament, hvor flere parlamentarikere fra kansler Angela Merkels konservative CDU-parti allerede har stemt imod ved tidligere lejligheder.

Tysklands vicekansler, Sigmar Gabriel, hvis socialdemokratiske parti hidtil har været mere imødekommende over for Grækenland, har nu også fået nok. Mandag skrev han i et indlæg i den store tyske avis Bild, at Grækenland er ved at »gamble landets fremtid væk«, og Gabriel understregede, at hverken Tyskland eller Europa vil lade sig afpresse.

For kansler Merkel er Grækenland både et spørgsmål om at holde sammen på det europæiske projekt og få de omkring 450 milliarder kroner, som Tyskland har lånt Grækenland, tilbage på et tidspunkt. Snoren er derfor lang, men ikke uendelig, og Tsipras tester Merkels grænse i øjeblikket.

Sammenbrud i Bruxelles

EU-Kommissionen spiller en central rolle i forhandlingerne som en slags mægler, der skal skabe enighed mellem alle parter. Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har længe været den mest forsonlige over for Tsipras, fordi EU-Kommissionen ikke mindst kæmper for at holde sammen på det europæiske projekt og euroen.

Men tilliden til Tsipras har lidt voldsomt de seneste ti dage, hvor Tsipras ifølge Kommissionen er løbet fra løfter og har spillet et dobbeltspil.

Mandag valgte EU-Kommissionen helt usædvanligt at fortælle udførlige detaljer om kreditorernes forslag til Grækenland, fordi der var så mange »fejloplysninger«, der skulle »rettes op på«. EU-Kommissionen mener, at det seneste forslag på vegne af kreditorerne giver »store indrømmelser« til grækerne ved at sænke sparekravene. Kommissionen ved også, at eurolandene ikke vil give længere snor til Grækenland, og derfor lægges der maksimalt pres på Tsipras for at få ham til at give sig – hidtil uden held.

Bidsk vagthund i Frankfurt

Set fra Den Europæiske Centralbanks (ECB) side handler det med centralbankchef Mario Draghis berømte ord om at »redde euroen, hvad end det kræver«. Spørgsmålet er så, om det er med eller uden Grækenland. Vurderingen er, at det er bedst, hvis Grækenland gennemfører reformer og kan blive i euroen. Men et Grækenland, der ikke gennemfører tilstrækkelige reformer, skader euroens troværdighed.

»Bolden ligger hos Grækenland,« sagde Draghi under en høring i Europa-Parlamentet mandag, hvor han også understregede, at der er behov for en aftale hurtigt. Han sagde også, at ECB ikke er en »politisk enhed«, men »alene tager beslutninger på baggrund af regler«.

ECB vil derfor ikke tage det »politiske« valg at sende Grækenland ud af euroen, som kunne blive konsekvensen, hvis ECB lukker for nødfinansieringen til de græske banker. Så længe bankerne er solvente og kan stille sikkerhed, er der åbent for nødfinansiering.

Den 20. juli skal Grækenland imidlertid betale omkring 26 milliarder kroner tilbage til ECB. Grækenland har ikke de penge, og ECBs regler tillader ikke en udskydelse af denne betaling. Da ECB følger reglerne slavisk, skal der dermed være fundet en løsning inden den 20. juli.

Appel fra den anden side af Atlanten

I Washington lyder opfordringen fra Den Internationale Valutafond (IMF), at såvel Grækenland som eurolandene må acceptere svære valg, hvis der skal findes en løsning. Grækenland skal acceptere det forslag, der er lagt frem med hårde krav til besparelser på blandt andet det dyre græske pensionssystem. Det handler først og fremmest om at få færre til at gå så tidligt på pension som i dag.

Men også eurolandene skal ifølge IMFs cheføkonom, Olivier Blanchard, acceptere svære beslutninger.

Grækenland har både behov for adgang til en betydelig mængde kapital samt en lettelse af gældsbetingelserne ved, at eurolandene forlænger løbetiden og sænker renteniveauet på gælden.

Uden disse indrømmelser fra begge parter kan IMF ikke se en holdbar løsning. Og uden IMF ombord er det helt uoverskueligt at se en løsning på det græske drama.