Grækenlands parlament godkender skrapt 2014-budget

Grækerne kan se frem til nedskæringer på 3,1 milliarder euro, efter parlamentet natten til søndag fik vedtaget et budget for 2014.

Grækenlands premierminister Antonis Samaras under afstemningen om budgettet. Fold sammen
Læs mere
Foto: YORGOS KARAHALIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

GRÆKENLAND: Det græske parlament har lørdag godkendt et budget for 2014, der indeholder nedskæringer for 3,1 milliarder euro (23,13 milliarder kroner), som skal hjælpe med at komme ud af den recession, landet har befundet sig i de seneste seks år, skriver AFP.

Efter at have været faretruende tæt på en statsbankerot og et exit fra euro-samarbejdet sidste år, forventer Grækenland en vækst på 0,6 procent i 2014 og håber at sikre sig mere spillerum i forhold til gælden til EU og den Internationale Valutafond (IMF).

»Det er en historisk dag,« sagde premierminister Antonis Samaras efter afstemningen.

Uden for parlamentet havde fagforeningernes demonstrationer mod flere nedskæringer kun formået at samlet nogle hundrede deltagere, hvor der tidligere har været flere tusinder på gaden for at demonstrere mod politikernes planer om besparelser.

Det lykkedes koalitionsregeringens spinkle flertal blandt parlamentets 300 medlemmer at få vedtaget budgettet med stemmerne 153 for og 142 imod.

Den konservativt-ledede koalition med Samaras i spidsen kontrollerer 154 af sæderne i parlamentet.

Revisorer fra EU, IMF og Den Europæiske Centralbank, der forlod Athen i sidste måned, ventes at vende tilbage til Grækenland for at gennemføre en sidste revision, som er afgørende for frigivelsen af økonomisk hjælp på op mod 5,9 milliarder euro (44,01 milliarder kroner).

Långiverne ønsker blandt andet, at grækerne lemper restriktionerne på banklukninger og virksomheder, der udfører massefyringer.

Samaras, der har modsat sig flere løn og pensionsnedskæringer for at lukke budgethuller, håber at kunne finde en aftale med trojkaen inden udgangen af året.

Den græske økonomi er skrumpet med næsten en fjerdedel siden 2008 og flere runder nedskæringer har presset husholdninger og sendt arbejdsløsheden over rekordhøje 27 procent.

BNB/AFP