Grækenlands økonomi led i fjerde kvartal

Fredag formiddag blev der endnu engang sat en tyk streg under krisen i fetaens hjemland

Får Grækenland ikke en ny aftale med eurozonen om tilbagebetaling af landets gæld, så vil det altid være muligt at rette øjnene et andet sted hen Plan B handler om at skaffe finansiering fra en anden kilde. Fold sammen
Læs mere
Foto: ARIS MESSINIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Grækenlands økonomiske problemer er hovedtemaet på de finansielle markeder i disse dage, og fredag formiddag blev der endnu engang sat en streg under krisen i fetaens hjemland, da det græske bruttonationalprodukt (BNP) overraskende viste sig at have udviklet sig negativt i fjerde kvartal.

Ifølge en foreløbig opgørelse faldt det græske BNP med 0,2 pct. i fjerde kvartal sammenlignet med tredje kvartal, og det var skuffende i forhold til økonomernes forventninger, der ifølge Bloomberg News lød på en fremgang på 0,4 pct.

Sammenligner man fjerde kvartal sidste år med fjerde kvartal 2013, gik den græske økonomi frem med 1,5 pct., men også det var skuffende i forhold til økonomernes forventninger, der lød på en stigning på 2,1 pct.

Udviklingen understreger endnu engang, hvor omfattende det økonomiske morads, som grækerne befinder sig i, egentlig er. Og derfor er der formentlig endnu mere at tale om, når eurozonens finansministre igen mødes for at tale om Grækenlands fremtid i næste uge.

Denne uges forhandlinger om hjælpepakkerne til Grækenland kastede ikke noget resultat af sig, og ifølge Ulrik Bie, der er cheføkonom hos Nykredit, har grækerne formentlig brug for endnu en redningspakke senere på året, hvilket flere af landene i eurozonen nok gerne ser sig fri for at skulle kaste penge efter.

- Med regeringens mange tiltag i modsat retning af, hvad der er aftalt og ikke mindst et kollaps i skatteindtægterne de seneste måneder, vil de græske statsfinanser ikke hænge sammen, vurderer Ulrik Bie.