Grækenlands fire største banker mangler "kun" 100 milliarder kroner

Fortsætter den finansielle krise i Grækenland vil de fire største banker mangle 100 milliarder kroner for at hænge sammen. Beløbet er dog mindre end Den Europæiske Centralbank havde regnet med.

Siden sidste år er summen af lån med risiko for manglende betaling i Grækenland steget med 52 milliarder euro. Det betyder, at landets fire største banker nu mangler 100 milliarder for at hænge sammen. Fold sammen
Læs mere
Foto: KOSTAS TSIRONIS

Den dårlige nyhed er, at de fire største græske banker mangler godt 100 milliarder kroner for at hænge sammen frem mod 2017. Den gode nyhed er, at det er mindre, end den Europæiske Central Bank (ECB) havde forventet.

De seneste år har ECB årligt udført en såkaldt stress-test på de største europæiske banker. Testen ser på, hvor mange lån, der ikke vil kunne betales, hvis landets økonomi præsterer som forventet frem til 2017.

Investorer trækker på skuldrene efter græsk valg:

 

Testen viser, at de fire største græske banker – National Bank of Greece, Piraeus Bank SA, Eurobank Ergasias SA og Alpha Bank AE – tilsammen vil mangle, hvad der svarer til 108 milliarder kroner, hvis den finansielle krise i Grækenland fortsætter og 33 milliarder, hvis den græske økonomi retter sig som forventet.

Resultatet betyder, at bankerne skal fremlægge en plan for, hvordan de vil garderer sig mod forudsigelserne inden på fredag, oplyser ECB i en pressemeddelelse.

De 108 milliarder kroner er dog mindre end det beløb, ECB i sommers satte til side til den tredje græske redningspakke.

»Den omfattende undersøgelse viser, at ESM-låneprogrammet til Grækenland er tilstrækkeligt til at finansiere yderligere kapitalbehov i disse banker. Den næste hjælpepakke er mobiliseret og vil stå klar til grækernes rådighed, lige så snart eurozonens medlemsstater har godkendt den,« sagde en talsperson fra ECB til Bloomberg lørdag og tilføjede:

»Og med tilstrækkelig deltagelse fra den private sektor, vil der ikke blive brug for redningspakkens resterende 112 milliarder kroner.«

Sidste oktober bestod de fire banker lige akkurat testen med en begrundelse om ”dynamiske forhold” i et forsøg på at styrke tiltroen til den finansielle sektor i Europa, forklarede vicedirektør for ECB Vitor Constancio.

»Denne grundige test af de største bankers positioner vil styrke befolkningens tillid til banksektoren. Ved at identificere problemer og risici vil det hjælpe bankerne til at blive mere modstandsdygtige og i stand til at tilbyde flere udlån og på sigt hjælpe den økonomiske vækst,« sagde Vitor Constancio.

Men siden er summen af lån med risiko for manglende betaling i Grækenland steget med 52 milliarder euro. Samlet har de græske banker altså nu udlånt penge, der er i fare for ikke at blive betalt tilbage, svarende til 802 milliarder kroner. Ifølge ECB svarer det til omtrent halvdelen af alle de lån, som de fire store banker har givet.

Den bank der er hårdest ramt er Piraues Bank SA, der i alt skal finde en måde at rejse 37 milliarder kroner på. Her er det næsten 57 procent af bankens udlån, der er i fare for ikke at blive betalt tilbage.