Grækenland vil hyre turister som skattespioner

Den græske regering foreslår at hyre tusindvis af udlændinge til at spionere på græske erhvervsdrivende for at komme skattesnyd i middelhavslandet livs. Og de andre eurolande skal betale regningen.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS.
Læs mere
Fold sammen

Er du pjattet med souvlaki, zorbadans og skulte mikrofoner i knappehullet? Så har den græske finansminister, Yanis Varoufakis, et job til dig.

Den græske regering har netop fremlagt en liste tiltag, der skal øje indsatsen mod skattesvindel i det kriseramte land. Det mest øjnefaldende forslag er en plan om at hyre studerende, rengøringspersonale og turister til at arbejde på korttidskontrakter som skattespioner for den græske stat.

Planerne blev fremlagt forud for møde med de andre eurolande og er blandt reformerne, der er et krav for, at Grækenland får udbetalt 7,2 milliarder euro i lån fra de andre eurolande.

I et brev, som Financial Times har fået fingre i, til eurogruppens formand, hollands finansminister Jeroen Dijsselbloem, skriver den græske finansminister, at de græske skattemyndigheder lider under manglende ressourcer og overbebyrdelse, der gør det svært at bekæmpe en »kultur af skattesnyd, der stikker dybt i det græske samfund«.

»Af den årsag forslår vi følgende: At et stort antal ikke-proffessionelle skatteindspektører ansat på ren korttids og uformel basis (ikke længere end to måneder og uden nogen udsigt til at blive genansat) til at udgive sig for, efter en basal træning, at være kunder, på vegne af skattemyndighederne, mens de er udstyret med lyd og video,« skriver Yanis Varoufakis og fortsætter:

»Vi forestiller os, at rekrutterne vil komme fra alle samfundslag (f.eks. studerende, rengøringspersonale, selv turister i populære områder med omfattende skattesnyd) som vil blive betalt en timeløn og som vil være svære at opdage for skattesnydere. Alene »nyheden« om, at tusinder af uformelle »overvågere« er alle steder, bærende lyd- og videoudstyr på vegne af skattemyndighederne, har evnen til at ændre holdninger meget hurtigt.«

Planen er, at de hemmelige skatteagenter ikke på nogen måde skal konfrontere de græske erhvervsdrivende, men udelukkende passivt indhente datamateriale, der kan benyttes af skattemyndighederne til at føre sager om skattesnyd. Den græske finansminister skriver samtidig, at planerne kræver at de resterende eurolande skal støtte med teknisk udstyr og træning.

Ifølge Financial Times udbrød der højlydt latter, da eurogruppens embedsmænd læste det kontroversielle forslag, der kommer på bordet to uger før den græske statskasse løber tør for penge.

»Det er hylende morsomt, hvis det ikke var så tragisk, at det her er, hvad en regering i et industrialiseret land finder på,« siger en anonym embedsmand til avisen.

Indtil videre er der ingen meldinger om, hvordan forslaget er blevet modtaget i Grækenland, der valgte den Syriza-ledede venstrefløjsregering som protest mod den omfattende spareprogrammer og EUs krav om græske reformer. Den græske regering forsøgte at spille højt spil med trusler om at forlade euroen, forud for forhandlinger om en ny lånepakke, men endte i sidste ende med at tage hjem til Athen uden nævneværdige lempelser.