Grækenland skræmmer igen investorerne

Efter flere måneder med is i maven er investorerne igen bekymrede for en græsk statsbankerot og udtræden af euroen, efter at finansminister Yaris Varoufakis og IMF-chef Christine Lagarde har trukket fronterne hårdt op.

Foto: GARY CAMERON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter flere måneder uden reaktioner på begivenheder i og omkring græsk økonomi, kryber de græske renter nu igen opad på frygten for at landet denne gang rent faktisk ryger ud over kanten.

Også de internationale aktiemarkeder synes at have tabt pusten, muligvis af frygt for græsk smitte. Alle europæiske indeks handler fredag i rødt. Det danske C20 CAP er tilbage under det historiske indeks 1.000, som det brød igennem den 7. april.

Reaktionerne er tilsynelandende udløst af det græske forsøg på at få udskudt tilbagebetalingen af en milliard euro til IMF den 12. maj. Et ønske, som siden er blevet benægtet af finansminister Yaris Varoufakis, og som i meget klare vendinger afvist af IMF-chef Christine Lagarde.

Hvis ikke Grænkenland betaler, vil landet blive betragtet som statsbankerot, hvilket kan udøse en stormflod af begivenheder herunder udtræden af euro-samarbejdet.

Det har tidligere skabt tumult på de internationale finansmarkeder, og nu rører de på sig igen.

»De seneste par måneder har været rolige på markederne, fordi man har vænnet sig til, at grækerne skal helt ud og hænge på kanten, hvorefter der bliver fundet en løsning i 11. time. Nu ser man en regering, som mildest talt er noget anderledes end, dem man hidtil har været udsat for som forhandlingspartner, og man frygter, hvad det kan føre til,« siger Henrik Drusebjerg, chefstrateg i Carnegie.

Onsdag var også dagen, hvor den græske kreditvurdering blev nedgraderet af Standard & Poor's til CCC+ fra B-, og samtidig er retorikken mellem den græske regering og den såkaldte troika bestående af IMF, ECB og EU-Kommissionen, skærpet.

Det har sendt de græske renter op. Renten på de to-årige statsobligationer er steget 26 procent, hvilket ifølge Financial Times er det højeste niveau siden landets restrukturering.

De ti-årige statsobligationsrenter ligger på 12 procent efter at være steget i et par dage, og har nu ramt det højeste niveau siden 2013.

Frygten går på, hvad den græske regering kan finde på, eller om den kan miste grebet om begivenhederne i en grad, så Grækenland går ned ved en fejl.

»Det kan være regeringen, der handler amatøragtigt, græske banker, som pludselig krakker eller noget helt andet. Der er virkelig mange usikkerheder,« siger Henrik Drusebjerg.