Grækenland så småt på fødderne igen

Det ser ud til, at Europas økonomiske problembarn nummer et Grækenland er ved at få fodfæste, efter at det sydeuropæiske land har kæmpet med en afgrundsdyb økonomisk nedtur de seneste år.

Økonomien i Grækenland er stadig voldsomt ramt af de seneste års krise, men der er tegn på, at det nu kan begynde at gå fremad igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREAS SOLARO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forude ligger der dog stadig en række udfordringer, der skal rettes op på.

Sådan lyder vurderingen fra Sydbanks cheføkonom Jacob Graven i en kommentar til, at ratingbureauet Moody's har opjusteret Grækenlands kreditværdighed.

»Karakteren Caa3 er ganske vist stadig elendig og indikerer en betydelig risiko for en statsbankerot. Men opjusteringen er alligevel en milepæl for Grækenland, der nu ikke længere har den absolut laveste kreditværdighed blandt EU-landene. Med opjusteringen kommer Grækenland op på samme kreditværdighed hos alle tre store ratingbureauer ligesom Cypern, der også blev opjusteret i sidste uge,« skriver Jacob Graven.

Samtidig viser det aktuelle PMI-indeks, der er et barometer over indkøbschefernes tillid i Grækenland, at de græske virksomheder er mere optimistiske end på noget tidspunkt de seneste fire år. PMI-indekset landede for november på 49,2 mod 47,3 i oktober.

»Træerne vokser dog ikke ind i himlen for Grækenland. Selv om økonomien er ved at blive stabiliseret, kradser krisen fortsat dybt,« understreger Sydbanks cheføkonom og fortsætter:

»Efter 6 år i træk med recession er økonomien skrumpet med omkring 25 pct. Arbejdsløsheden ligger på over 25 pct. og ungdomsarbejdsløsheden over 50. Samtidig hænger gælden som en møllesten om halsen på den græske økonomi. Selv om Grækenland i 2012 fik eftergivet 100 mia. euro af statsgælden, udgør gælden ikke mindre end 175 pct. af BNP.«

Det vil ifølge Jacob Graven være stort set umuligt for Grækenland at betale hele gælden tilbage. Hos Sydbank er man i den forbindelse overbeviste om, at de øvrige eurolande på et tidspunkt må erkende, at en del af nødlånene til Grækenland aldrig bliver betalt tilbage.

»Først når det sker, vil det for alvor lysne for Grækenland, der så får en reel chance for at kæmpe sig ud af gældssumpen,« lyder vurderingen fra Jacob Graven.