Grækenland mister sin sidste ven i gældsgyser

Den græske regering står til at miste sin sidste ven i EU-kredsen midt i desperat jagt på at få frigivet et livsnødvendigt lån.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dramaet om den græske stats økonomiske overlevelse er på vej ind i sin afgørende fase. Grækerne har været rundt med sparebøssen i alle landets kommuner og kæmper lige nu en desperat kamp for at få adgang til et livsnødvendigt lån.

Det vil dog først blive frigivet, når Grækenland har fremlagt en liste med omfattende reformer, som stiller kreditorerne tilfredse.

IMF har på forhånd afvist, at grækerne kan udsat det låneafdrag på omkring 5,6 milliarder kr., som det gældsplagede land om præcis en uge har lovet at betale.

Sidste nyt i det tilspidsede drama går på, at Grækenland har så store finansielle problemer, at næste skridt for landet er en gældssanering. Det skriver Handelsbanken i en analyse.

”De finansielle problemer, der henvises til, er, at der er kommet oplysninger om, at Grækenland igen har underskud på den primære balance; statens indtægter fratrukket udgifter foruden rentebetalinger,” skriver Handelsbanken i sin morgenrapport tirsdag.

Foruden de uoverstigelige økonomiske problemer ser Grækenland nu også ud til at have mistet sin sidste allierede i EU-kredsen. Ved EU-topmødet i Riga sidst i april var den franske finansminister, Michel Sapin, noget mere barsk i tonen overfor grækerne end tidligere. Sapin udtrykte ved den lejlighed, at han på linje med sine europæiske finansminister-kollegaer bestemt ikke var imponeret over grækernes ageren.

I indledningen på den nuværende græske gældskrise var den franske finansminister ellers langt mere forsonlig i sin tone over for den nye Syriza-ledede venstreregering, men den franske tålmodighed ser nu ud til at være sluppet op.

Dermed er Frankrig nu på samme spor som de resterende EU-lande, der kræver, at Grækenland finder en langsigtet løsning på landets tårnhøje gældsproblemer.

På trods af flere års spareprogrammer og hjælp fra de europæiske institutioner døjer Grækenland med en gæld på 175 pct. af BNP.