Grækenland kommer bankerne til undsætning

Det græske parlament har netop vedtaget en række reformer, der skal frigøre knap 12 mia. euro fra den økonomiske redningspakke på i alt 86 mia. euro for at tilføre ekstra kapital til de banker, der kæmper med at afbetale deres gæld.

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS.
Læs mere
Fold sammen

Det skriver Financial Times.

Den seneste reform blev vedtaget med et overvældene flertal, 153 mod 137 stemmer, og satte gang i en stormfuld debat, der kostede to medlemmer af Syriza-regeringen jobbet.

Den græske finansminister, Euclid Tsakalotos, har udtalt, at 90 pct. af alle husejere, der har en årlig indkomst under 23.000 euro samt ubetalt gæld, er berettiget til begrænset økonomisk beskyttelse. Meldingen om omstrukturering af prioritetslån i private ejendomme blev mødt med glæde hos bankerne, der ligeledes står til at modtage en kapitalindsprøjtning på 10 mia. euro, der skal opretholde finansiel stabilitet.

I øjeblikket søger den græske regering med lys og lygte efter et alternativ til den omdiskuterede moms på privat skoler, der har været et centralt punkt på Syriza-regeringens politiske dagsorden.

Regeringen har forslået, at man i stedet beskatter lotteri, elektroniske videospil og vin. Dog blev det sidste mødt med protester fra restaurationsbranchen, og skatten blev derfor i stedet nedsat fra 0,10 euro per flaske til 0,05 euro.