Grækenland kan udnytte dyster IMF-rapport

En IMF-analyse, der tegner et særdeles dystert billede af Grækenlands økonomi, er en stor indenrigspolitisk fordel for premierminister Alexis Tsipras, som onsdag skal hive låneaftalen gennem det græske parlaments nåleøje.

Grækenland og Alexis Tsipras modtog tirsdag aften en håndsrækning fra IMF. I en lækket rapport slog IMF atter engang fast, at Grækenland bør få en gældslettelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREA BONETTI

En IMF-rapport, der i første omgang blev lækket, men siden er blevet offentliggjort, sender sorte skyer ind over græsk økonomi. Inden for få år vil Grækenlands gæld ramme 200 pct. af landets bruttonationalprodukt, lyder vurderingen. Parallelt med de dystre forudsigelser slår IMF endnu engang på tromme for, at Grækenland skal have eftergivet gæld.

Og den del af analysen er særdeles brugbar for den græske premierminister, Alexis Tsipras, der onsdag skal forsøge at få opbakning til lånepakken fra eurogruppen. Sent tirsdag aften udtalte Tsipras, at han »tager ansvar for en aftale, som han ikke selv tror på.«

»Tsipras kan bruge det internt i den politiske proces og sige se: IMF, som vi hader vildt og inderligt, er enig med os i, at vi er nødt til at få en reduktion af gældsbyrden. IMF var i begyndelsen af ugen noget af det mest forhadte i Athen, men nu siger IMF jo til grækerne, at hvis landet implementerer reformpakken fuldt og helt, så vil IMF kæmpe for, at den reduktion af gældsbyrden, der måtte komme, bliver så stor som muligt,« siger Ulrik Bie, der er cheføkonom i Nykredit.

IMF's ønske om få skåret den græske gældsbyrde til er ikke ny. Det er et tema, som IMF har bragt op igen og igen de seneste måneder. At IMF nu igen sætter emnet på dagorden præcis den den dag, hvor grækerne skal have lånepakken igennem parlamentet, det er ikke ligefrem noget, der behager medlemmerne af eurogruppen. Medlemslandene er ikke interesserede i, at den endelige aftale med Grækenland, som blot er to dage gammel, nu igen bliver udfordret.

»Man har fra europæisk side strakt sig så langt, som det kan lade sig gøre i forhold til den folkelige opinion i de lande, der skal til lommerne. Når IMF så går ud og siger, at det ville være bedst, hvis gælden bliver nedskrevet, hvilket IMF i øvrigt har sagt mange gange, så er det klart, at der bliver rejst nogle spørgsmålstegn i de betalende lande,« siger Ulrik Bie.

Analysen fra IMF havde i første omgang status som et internt arbejdspapir, der skulle give IMF-direktionen et mere retvisende og opdateret billede af den græske økonomis tilstand efter mere end to uger med kapitalkontrol. At papiret tirsdag aften blev lækket til nyhedsbureauet Reuters, passer IMF ganske glimrende, vurderer Nykredits cheføkonom.

»Hvis jeg var IMF og skulle hjælpe processen gennem det græske parlament, så er det da det rigtige signal at sende, at hvis Grækenkerne laver hårde reformer, så vil vi være på jeres side. Jeg tror bare ikke, at der er et politiske motiv, fordi det bare er et internt arbejdspapir, der giver god mening, men det kan bruges på den måde. Og det er IMF da ikke være utilfreds med,« siger Ulrik Bie.

Hos Danske Bank peger cheføkonom Steen Bocian i lighed med IMF's analyse på, at den græske økonomi i stigende grad bliver hårdt ramt af, at bankerne i Grækenland ikke har fungeret i flere uger.

»Jo længere tid banksystemet ikke fungerer, jo mere vokser gælden i forhold til BNP. Det, der plager Grækenland, er ikke så meget et underskud på de offentlige finanser, som det er en økonomi i frit fald. Alt går jo i stå, når bankerne ikke fungerer - også selv om der er åbnet for at hæve 60 euro om dagen. Økonomien går i bakgear, hvilket gør det bare endnu sværere at betale gælden tilbage,« siger Steen Bocian.