Grækenland kan forblive i euroen efter deadline

Selv hvis Grækenland ikke afbetaler sit lån på godt 1,5 mia. euro til Den Internationale Valutafond (IMF) inden den 30. juni, betyder det ikke nødvendigvis, at Grækenland må forlade euroen. Det vurderer såvel Sydbank som Danske Bank.

Foto: YANNIS BEHRAKIS.
Læs mere
Fold sammen

- Den Europæiske Centralbank (ECB) vil sandsynligvis, men ikke nødvendigvis, efterfølgende stoppe med at låne euro ud til de græske banker. Det vil forværre den økonomiske krise i Grækenland, men ikke nødvendigvis betyde, at Grækenland må forlade euroen. De andre eurolande kan ikke smide Grækenland ud af eurosamarbejdet, men den græske regering kan vælge at genindføre en national græsk valuta, for at sikre penge til de græske banker og dermed til forbrugere og virksomheder i Grækenland, skriver Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank, i en kommentar.

Han vurderer, at det vil være en kritisk situation, hvis Grækenland ikke betaler IMF til tiden, men at en feberredning i overtiden i form af en aftale med de andre eurolande senere på sommeren stadig kan holde Grækenland inde i euroen - selv hvis Grækenland går statsbankerot om 14 dage.

Heller ikke Danske Bank vurderer, at det behøver at have de store konsekvenser, hvis Grækenland ikke betaler IMF inden den 30. juni.

- En manglende betaling til IMF vil ikke blive behandlet som en kreditbegivenhed, og det behøver derfor ikke at få konsekvenser for, om græske statsobligationer for eksempel kan bruges som sikkerhed hos ECB, skriver Frank Øland Hansen, chefstrateg i Danske Bank, i en kommentar.

Holder bankernes vurderinger stik, bringer det os frem til den 20. juli, hvor Grækenland skal betale 3,5 mia. euro til ECB i forbindelse med et obligationsudløb. De penge har Grækenland ikke uden en aftale.

- Det er svært at se, at ECB kan tillade en udskydelse af denne betaling, og det vil blive behandlet som en kreditbegivenhed. ECB vil så sandsynligvis stoppe med at give nød-likviditet til de græske banker. Bankerne må så lukke og vil ikke længere kunne købe græske skatkammerbeviser. Uden mulighed for at sælge skatkammerbeviser er den græske stat for alvor i problemer, mener Frank Øland Hansen.

Sagt med andre ord skal betalingen til ECB falde senest den 20. juli, der dermed er den ultimative deadline for en aftale ifølge Danske Bank.