Grækenland: Ingen grund til jubel trods BNP-vækst i andet kvartal

Der er ingen grund til at juble over, at den græske økonomi i andet kvartal voksede med 0,8 pct.

Foto: RONEN ZVULUN. Der er ingen grund til at juble over, at den græske økonomi i andet kvartal voksede med 0,8 pct.
Læs mere
Fold sammen

Det vurderer cheføkonom i Sydbank Jacob Graven.

- Mange har utvivlsomt fået formiddagskaffen galt i halsen, efter det græske statiskbureau kl. 11 torsdag kunne meddele, at græsk økonomi voksede med solide 0,8 pct. i andet kvartal. Om man kan stole på de nye tal, eller de græske statistikere har drukket af natpotten, er usikkert. Men sikkert er det, at væksten ikke varer ved, konstaterer han.

Ved udgangen af 2. kvartal blev de græske banker lukket i tre uger, og der er fortsat restriktioner på, hvor mange penge grækerne kan hæve i banken og på at sende penge ud af landet.

- Det har uden tvivl sendt græsk økonomi i koma, så væksttallene for tredje kvartal vil grave et dybt hul i jorden, vurderer Jacob Graven.

Han oplyser også, at trods den overraskende optur i andet kvartal er græsk økonomi skrumpet med omkring 25 pct siden krisen ramte i 2008.

- En nedtur, der vil blive endnu dybere i det kommende år, hvor højere skatter og offentlige besparelser sammen med den fortsatte kapitalkontrol uundgåeligt vil ramme græsk økonomi hårdt i mellemgulvet, konkluderer han.